OmslagCurves

Ineens duiken ze links en rechts op: de ‘vrije en sensuele’ curves

De rechte lijn legt het af tegen de sensuele curve.

Omslag van ‘Het zoutpad.’ Beeld
Omslag van ‘Het zoutpad.’Beeld

We leven in tijden van rechtlijnigheid. Jouw gelijk versus het mijne, goed tegen fout, leugens contra fatsoen. Het is geen nieuws onder de zon: ‘Wie met Mij niet is, die is tegen Mij’, staat in Lucas 11:23 te lezen (‘en wie met Mij niet bijeenbrengt, die verstrooit’). Echo’s van dit dualisme zijn de hele geschiedenis door te vinden – zie het credo van Black Panther Eldridge Cleaver, die ­precies twee opties zag in de strijd voor raciale gelijkheid: als je geen deel bent van de oplossing, dan ben je het probleem.

Maar ook rechtlijnigheid kent haar tegendeel. ‘Het is niet de rechte hoek die me bevalt/ Noch de rechte lijn, hard, inflexibel/ Gemaakt door de mens/ Wat mij bevalt, is de vrije en sensuele curve’, dichtte de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, die een monumentaal oeuvre vol vloeiende lijnen en rondingen schiep, als commentaar op rigide opvattingen.

Zou de recente voorliefde onder boekontwerpers voor de ­gebogen lijn ook zo’n commentaar kunnen zijn? Als bij afspraak duiken ze links en rechts op: de ‘vrije en sensuele’ curves van Niemeyer, vooral op boeken waarin de zee een rol speelt, in Nederland en elders.

Zoals op de Britse bestseller The Salt Path (Penguin, 2018) van Raynor Winn, het verslag van een duizend kilometer lange voettocht van een vrouw en haar terminaal zieke echtgenoot over een ruig kronkelpad langs de Zuid-Engelse kust.

Angela Hardings illustratie, ook gebruikt op de Nederlandse vertaling Het zoutpad, verbeeldt hun spirituele reis: die gaat niet van A naar B, maar voert ‘over oude wegen naar een nieuw begin’.

Raynor Winn: Het zoutpad
Ontwerp Suzan Beijer, illustratie Angela Harding.
Balans; € 22,99.

Meer over