Indrukwekkend Death Cab For Cutie pakt draad na Parijs weer op

Ben Gibbard, zanger van Death Cab For Cutie, zei het mooi en in precies genoeg woorden. 'Fijn dat jullie zijn gekomen. Het zijn krankzinnige dagen.' Wat moet je nog meer zeggen na de horror van Parijs, en toch maar weer op een podium in een uitverkochte popzaal.

null Beeld epa
Beeld epa

Death Cab For Cutie speelt al zo met het gevoelsleven. Op de emotionele indierockliedjes van Gibbard zijn vele liefdesrelaties opgebloeid en weer afgebroken, en op de laatste plaat Kintsugi staan weer een paar parels van liefdesliedjes. Little Wanderer bijvoorbeeld, een tintelend gitaarlied met prachtig refrein, gezongen in die fijne nasale maar zuivere stem van Gibbard: 'Little wanderer, little wanderer, how I need you back with me.' Een mooie, kleine ballade, maar live in de Utrechtse Ronda neemt het nummer epische vormen aan.

Want Death Cab For Cutie, dat begon als eenmansproject van Ben Gibbard, is in ruim vijftien jaar uitgegroeid tot een echt grote liveband, met een reusachtig gitaargeluid. Een nummer als Black Sun gonst van het podium, uit drie tegen elkaar in spelende gitaren. Wonderlijk hoe Gibbard in die gitaarstorm zo integer kan blijven zingen. Hoe goed zijn stem is, blijkt ook bij zijn akoestische kampvuurliedje I Will Follow You Into The Dark, dat geheel zonder galm en dus puur en oprecht door de doodstille zaal trekt.

null Beeld epa
Beeld epa

Indrukwekkend

Maar het meest indrukwekkend zijn toch de nummers van die mooiste Death Cab For Cutie-plaat Transatlanticism, uit 2003. Allereerst Passenger Seat, gespeeld op barpiano en akoestische gitaren, en weer recht de hemel ingezongen door Gibbard. En natuurlijk het onvermijdelijke slotnummer Transatlanticism zelf, dat ietwat onheilspellende en aanzwellende rocknummer dat vreemd genoeg weigert bombastisch te worden, en waarbij Gibbard het er in eindeloze herhaling in hamert: 'I need you so much closer.'

Voor dit soort popmuziek blijf je dus levenslang naar de concertzaal gaan.

Death Cab For Cutie
Ronda, TivoliVredenburg, Utrecht, 15/11.

Meer over