Indiaas precisiewerk boeiend voor kenners

India in de jaren zestig. Vijftien jaar na de uitroeping van de republiek leeft het land met een door Nehru's Congrespartij gedomineerde socialistisch-achtige regering....

De film is vooral boeiend voor kenners van de culturele en politieke situatie waar Kaul in wroet, onhelder voor buitenstaanders.

Centraal in het verhaal staat de bediende van een bestuurder die zich gedraagt als een koloniaal. Terwijl in het bestuurshuis vooral belang wordt gehecht aan het juiste hemd dat de bedienden dragen, heeft de bediende vooral te maken met een lekkend dak.

Het subtiele cultureel-maatschappelijke spel is niet altijd gemakkelijk te doorgronden, want Kaul werkt op de vierkante centimeter en nogal wat symbolieken begrijp je niet.

Soms is alles helder, vooral wanneer Kaul de ironie gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om de regen, die het huis van de dienaar onleefbaar maakt, maar broodnodig is voor de oogst.

The Servant's Shirt is mooi precisiewerk, met maatschappijkritische kanten en filosofische ondertonen, maar blijft tamelijk gesloten voor buitenstaanders.

Meer over