In de modebaljurk

In zo'n baljurk laat je al je sprookjesfantasieën de vrije loop

Groots en meeslepend feesten? Draag dan een jurk die dat óók is. Cécile Narinx legt uit hoe de ouderwetse baljurk weer hip werd.

Tomo Koizumi FW 2019. Beeld Imaxtree
Tomo Koizumi FW 2019.Beeld Imaxtree

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

Heeeeeele grote jurken in heeeele opvallende kleuren. Jurken waarmee je echt binnenkomt op een feestje, letterlijk de room mee fillt en waarin je met de beste wil van de wereld niet kunt gaan muurbloemen. Onder het motto: áls je gaat feesten, doe het dan goed, mag je al je opgekropte prinsessenambitie en sprookjesfantasieën de vrije loop laten. Het meest over de top gingen Tomo Koizumi, Molly Goddard en Sarah Burton voor Alexander McQueen, die kozen voor knalkleuren en niet bezuinigden op ruches en meters stof. De iets ingetogener modellen kwamen voorbij bij Marc Jacobs en Nina Ricci, waar Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh ook kozen voor volume en aanwezige tinten, maar de snit los en minimalistisch hielden. Ook bij Rochas mocht het een onsje minder hysterisch zijn, maar zeker niet minder fraai.

Alexander McQueen fall winter 2019. Beeld Imaxtree
Alexander McQueen fall winter 2019.Beeld Imaxtree
Molly Goddard FW 2019. Beeld Imaxtree
Molly Goddard FW 2019.Beeld Imaxtree
Rochas FW 2019. Beeld Imaxtree
Rochas FW 2019.Beeld Imaxtree

Hoe gaan wij het dragen?

Het is best een aanschaf, een feestjurk, zeker als je zo’n opvallend exemplaar kiest dat je niet naar elk feest kunt dragen – omdat-ie too much is, of omdat je niet wil dat mensen zeggen: ‘Heb je háár weer, in d’r suikerspin.’ Tweedehandswinkelen is een optie (met een beetje mazzel scoor je online nog een tweedekans Valli X H&M-baljurk), je eigen jurk nadien doorverkopen ook – of hem bewaren voor een volgend decennium, of een volgende generatie. Wat sowieso wijs is om, als de jurk al het hoogste woord heeft, niet al te veel toe te voegen, en je kapsel en accessoires simpel te houden. Dus: kleine clutch erbij, sleurtas thuislaten.

Emilia Wickstead FW 2019. Beeld Imaxtree
Emilia Wickstead FW 2019.Beeld Imaxtree
Nina Ricci FW 2019. Beeld Imaxtree
Nina Ricci FW 2019.Beeld Imaxtree
Marc Jacobs fall winter 2019. Beeld Imaxtree
Marc Jacobs fall winter 2019.Beeld Imaxtree

Valkuilen vermijden doe je zo

Kijk, je een sprookjesprinses vóelen is één ding, je totaal uitdossen als Assepoester op het bal of, in dit geval, Roodkapje op de rode loper, is een tweede. Als je niet naar een gekostumeerd bal gaat, laat het verkleedfeestgevoel dan varen. Nicki Minaj heeft aan dit soort brave Nederlandse tips natuurlijk hartstikke schijt, die ging in 2012 naar de Grammy’s in een XXXL glimmend rode Versace met capuchon en blonde pruik en – niet op de foto– nam een man die verkleed was als paus mee als accessoire.

Nicki Minaj tijdens de 54e editie van de Grammy Awards in 2012. Beeld WireImage
Nicki Minaj tijdens de 54e editie van de Grammy Awards in 2012.Beeld WireImage

Een bekend mens

Toegegeven, ze komt ook weleens opdraven in licht-snollerige niemendalletjes – en daar ga ik niks lelijks over zeggen want hoera body positivity en boe slut-shaming – maar aangezien Rihanna van alle markten thuis is (ook letterlijk, gezien haar commerciële successen op zowel muziek-, beauty- als kledingvlak) kan ze er óók zoet en koninklijk uitzien. In 2015 ging ze naar de Grammy’s in een haute-couturejurk van Giambattista Valli. Precies, de man die dit jaar een feestcollectie voor H&M ontwierp. Béétje Disney is-ie wel, maar niet té, mede door haar naturelle make-up en het simpele kapsel. Zo doe je dat dus: doseren én imponeren.

Rihanna met haar ‘bijna Disney’ haute-couturejurk van Giambattista Valli. Beeld FilmMagic
Rihanna met haar ‘bijna Disney’ haute-couturejurk van Giambattista Valli.Beeld FilmMagic
Meer over