Tv-recensieYou vs. Wild

In zijn nieuwste programma, You vs. Wild, bepaal je als kijker wat Bear Grylls moet doen en daar is geen bal aan

null Beeld
Julien Althuisius

Als u een tijd niets meer van Bear Grylls verneemt, komt dat misschien doordat ik hem in een mangrovemoeras midden in de Zuid-Amerikaanse jungle heb achtergelaten, tot aan zijn middel in de modder en met opkomend tij.

Grylls is een getraind en ervaren survivalexpert; hij zou met dit soort zaken raad moeten weten. Maar ik wil hier wel even mijn verantwoordelijkheid nemen. Het was namelijk op mijn advies dat Bear in dat moeras terechtkwam. Ik moest kiezen: of door het moeras waden, of door een veld vol metershoog en messcherp cypergras. Ik had dus voor het cypergras moeten kiezen. Want niet alleen Grylls is slachtoffer van mijn, overigens volstrekt ondoordachte, keuze; hij was met een kist vol malaria-medicatie op weg naar een Embera-dorp. Sorry daarvoor ook.

Deze missie, ‘Reddingsoperatie in het oerwoud’, is onderdeel van een nieuwe, interactieve serie op Netflix. Voormalig militair Bear Grylls maakt al jaren survival-programma’s: van Man vs. Wild tot Get Out Alive tot Bear’s Mission. In elk programma koppelt Grylls steeds weer de geloofwaardigheid van een ervaringsdeskundige aan een jongensachtig enthousiasme. Een soort Jamie Oliver, maar dan met overleven in de natuur.

Bear Grylls, survivaldeskundige met jongensachtig enthousiasme. Beeld
Bear Grylls, survivaldeskundige met jongensachtig enthousiasme.

In zijn nieuwste programma, You vs. Wild, bepaalt de kijker wat Bear Grylls moet doen om zijn missies tot een succesvol einde te brengen. In de eerste aflevering bijvoorbeeld gaat Grylls op zoek naar een dokter die in de jungle vermist is. ‘Het is onze taak die dokter te vinden en de medicijnen naar het dorp te brengen’, brult Grylls in de camera, terwijl hij – pardon, wij – in een vliegtuig boven de Zuid-Amerikaanse jungle hangen. De eerste beslissing die ik mag nemen: of er een enterhaak of een katapult meegaat in zijn rugzak. Altijd katapult kiezen natuurlijk. Nadat ik op de katapult heb geklikt, spreekt Bear me toe: ‘Dus je wil dat ik een katapult meeneem? Oké, we pakken ‘m in.’

Die katapult blijkt later van pas te komen als we een aap tegenkomen die zit te rommelen in de rugzak van de vermiste dokter. Daar, pak aan! Tegen die tijd heb ik Grylls al met een machete het oerwoud ingestuurd, waar ik ook had kunnen kiezen voor een griezelige rivier vol krokodillen. Mijn keuzes pakken magistraal uit, want al gauw vinden we de ‘ayuda’-roepende dokter en haar medicijnkist. Bear geeft water en neemt de kist van haar over. Fantastisch. Nu moet ik hem naar het dorp loodsen.

En dat gaat dus helemaal mis.

Niet dat het erg is, want laat even duidelijk zijn: hier is geen bal aan. You vs. Wild brengt me terug naar een tijd dat ik in de bibliotheek interactieve videospelletjes op de CD-i speelde. En ik wil helemaal niet terug naar die tijd, want al die spelletjes waren doodsaai. ‘Het tij komt te snel!’, schreeuwt Bear, terwijl hij steeds dieper in de modder zakt en verstrikt raakt in de mangrovewortels. En ik? Ik zit heerlijk onderuit gezakt in mijn stoel en sla mijn armen over elkaar. Sorry Bear.

Meer over