BladVogue

In Vogue wint de rookster (Caroline) het van de vrouw die de bitterballen rondbrengt (Máxima)

Wat is lezenswaardig deze week? Vogue weet over de koningin een hoop dingen bijna zeker.

null Beeld

Máxima Zorreguieta uit Buenos Aires is 50 jaar geworden, maandag, het zal niemand zijn ontgaan. Als geheugensteun lagen er in de kiosk specials klaar van Nouveau, Libelle en Vogue.

Hoewel Nouveau de ‘lifestyle & sportroutine’ van de koningin onder de loep nam, met de aanbeveling ‘zó krijg je haar bovenarmen’, viel de keuze op Vogue, het blad dat onlangs door uitgever Hearst in de verkoop is gedaan. Schitterende glamoureuze cover, om te beginnen, met een stralende vorstin (‘Our Queen’) in een oranje gloed. De special kost 14,99 euro, maar dan heb je ook wat. Het Argentijnse fenomeen wordt van alle kanten belicht, ook in beeld, en het hele Koninklijk Huis en de roerige geschiedenis ervan worden meegepakt.

Voyeurs (lees: iedereen) komen aan hun trekken in een levendig stuk waarin modejournalist Fiona Hering zichzelf voor een zware taak stelt: een riante blik op Haar privéleven. Gaat Máxima bijvoorbeeld zelf met de borrelhappen rond? Danst ze, als ze even koningin af is, blootsvoets door de kamer?

Suggesties

Hering putte voor een groot deel uit oude tv-interviews en de expertise van koningshuisdeskundigen. Suggesties (‘zou’, ‘schijnt’) dragen een deel van het verhaal. Het is waarschijnlijk onvermijdelijk. Máxima zou vaak zwemmen in natuurwater, zou misschien met haar modegevoelige dochters stiekem best wel willen meewerken aan een editorial voor een modeblad en zou met haar kinderen voornamelijk Spaans spreken.

Over de vakantie in Griekenland die moest worden afgebroken: ‘Daar zal menig vloek gevallen zijn.’ Ook: ‘Het woord godverdomme, in perfect Nederlandse tongval, schijnt ze goed te beheersen.’

Verder zet Vogue ‘fabuleuze collega-vijftigers’ als Naomi Campbell, Kamala Harris en Julia Roberts in zonnetje, met ‘age is just a number’ als de te verwachten binnenkomer. Dankzij een overzicht van de dierenliefde van Europese vorsten komen we te weten dat de drie zwarte labradors van het koninklijk paar Luna, Nala en Skipper heten. ‘De honden zijn volwaardige familieleden.’

Sigaret

De winnende foto in de special is niet van Máxima, maar van prinses Caroline van Monaco, zittend op straat in casual kleding, met een herdershond (Odin) aan haar zijde. De foto is uit 1982 en Caroline doet volgens de huidige maatstaven iets vreemds: ze rookt een sigaret. Het ziet er geweldig uit.

De geruchten gaan dat ook Máxima er regelmatig eentje opsteekt. Die mogelijke ondeugd komt in het stuk over haar privéleven niet aan de orde. Een andere vraag wordt wel beantwoord. ‘Máxima gaat op feestjes zelf met de bitterballen rond en sluit zelfs enthousiast aan in de polonaise.’

Meer over