filmrecensieverliefd op cuba

In Verliefd op Cuba worden cultuurclichés gekoppeld aan een al net zo voorspelbare plot (twee sterren)

Soms zijn de benarde situaties en misverstanden grappig en de acteurs hebben hun charme.

null Beeld Verliefd op Cuba
Beeld Verliefd op Cuba

‘Flirten is heel normaal op Cuba, zoals jullie kaas eten.’ De liefde hangt inderdaad overal in de lucht, in het Havana uit Verliefd op Cuba. De mannen dragen parels in hun piemels en voor de juiste dosis muzikale romantiek staan Buena Vista Social Club-achtige muzikanten lachend langs de weg op een lift te wachten. Infrastructuur en sanitaire voorzieningen zijn niet optimaal, maar ach, wat doet het ertoe, met zoveel seks, liefde en geluk.

In die ansichtkaart-bonte, we-denken-allemaal-maar-aan-één-ding-versie van Cuba speelt de nieuwe romantische komedie van Johan Nijenhuis (Toscaanse bruiloft, Verliefd op Ibiza, Gek van geluk) zich af. De cultuurclichés worden gekoppeld aan een al net zo voorspelbare plot. Vijftiger Loes (Susan Visser), wier leven is ingezakt sinds Alex (Tjebbo Gerritsma) van haar is gescheiden en hun dochter Maartje (Abbey Hoes) naar Havana is vertrokken, schrikt zich een ongeluk: Maartje gaat trouwen met local Carlos (Rolf Sanchez). Dat Carlos geen ‘sigaren rokende, rum drinkende lanterfanter’ is, gaat er bij Loes niet in. Wanneer ze met zoon Hein (Niek Roozen), Alex en diens partner Machteld (Maaike Martens) naar Cuba afreist, is ze van plan de hele ceremonie te voorkomen.

null Beeld Verliefd op Cuba
Beeld Verliefd op Cuba

‘Sorry hoor, maar volgens mij heb jij ergere dingen gedaan’, zegt Loes tegen een portret van Fidel Castro. Maar ja, die zwoele sfeer op het eiland, de zomerjurken die Loes aantrekt in plaats van haar stijve Hollandse kledij, de stoere fotograaf (Jan Kooijman) die haar van het vliegveld oppikt – zelfs Loes zal op Cuba leren wat het leven werkelijk waardevol maakt.

Ook de andere protagonisten maken hun voor de hand liggende persoonlijke ontwikkeling door. Allicht gaat dat gepaard met diverse benarde situaties en misverstanden; uitblinker is de scène waarin iemand na een liposuctie haar persoonlijke pot met vet op tafel zet en Machteld daar nietsvermoedend een toastje mee besmeert.

Veel leuker wordt Verliefd op Cuba niet, ondanks de incidentele charme van de acteurs. ‘De liefde is overal ter wereld een chaos’, zegt een van de personages. Was die chaos hier maar minder uitgekauwd geweest.

Verliefd op Cuba

Romantische komedie

Twee sterren

Regie Johan Nijenhuis.

Met Susan Visser, Abbey Hoes, Tjebbo Gerritsma, Maaike Martens, Rolf Sanchez, Jan Kooijman, Niek Roozen.

107 min., in 121 zalen.

Meer over