NieuwsHabbo Hotel

In tijden van thuisisolatie blijkt Habbo een geschikte plek voor nostalgie en escapisme

Sinds 25 februari is het aantal bezoekers van het twintig jaar oude platform wereldwijd verdubbeld.

Habbo Hotel Beeld
Habbo Hotel

Sinds de uitbraak van covid-19 beleeft het twintig jaar oude platform Habbo Hotel een opleving. De virtuele ontmoetingsplek die begin deze eeuw ongekend populair was onder miljoenen tieners wereldwijd, blijkt in tijden van thuisisolatie een uitermate geschikte plek voor nostalgie en escapisme. Volgens het Nederlandse tech- en mediabedrijf Azerion, eigenaar van Habbo (zoals het spel nu vaak wordt genoemd), is het aantal bezoekers sinds 25 februari wereldwijd verdubbeld. In Nederland is het aantal actieve gebruikers met 122 procent toegenomen, meldt Azerion. Ook vriendengroepen die elkaar in het echt kennen, spreken af in het hotel.

Habbo Hotel werd in 2000 opgericht door het Finse bedrijf Sulake. Op het hoogtepunt waren er wereldwijd 273 miljoen geregistreerde accounts. Het spel in het kort: je maakt er een poppetje (avatar) aan, richt een kamer in met ‘meubi’ en chat met elkaar. Er kan echt geld uitgegeven worden (via sms), bijvoorbeeld aan privileges als chatfuncties, extra meubi of de betere haarstijlen. De stijl van Habbo is pixel art, computervormgeving met losse pixels, die doet denken aan begin jaren negentig. De poppetjes zijn te vergelijken met die van lego: vierkant en vriendelijk. Habbo is voor 13 jaar en ouder – jongere kinderen zijn alleen welkom onder begeleiding van ouders.

De mondkapjes hebben ook Habbo bereikt. Beeld
De mondkapjes hebben ook Habbo bereikt.

In de eerste week van thuisisolatie leert een bezoek aan het hotel dat ook daar mondkapjes worden gedragen. En ook daar geldt: graag 1,5 meter afstand houden. Spelers – Habbo’s – sturen elkaar vriendenverzoeken. De meesten dansen in de standaard Hab-Hop-stijl, maar een betalend Habbo Club-lid (2 euro per twee weken), beheerst ook The Rollie, Duckfunk en Pogo Mogo. Een lidmaatschap van de Habbo Club zorgt aldus voor een hogere sociale status.

Het platform zet moderators en andere oplettende Habbo’s in om de orde te bewaken en mensen met verkeerde intenties zo veel mogelijk te weren. Daarnaast zijn er bots in de vorm van dj’s, baliemedewerkers of barmannen die je er af en toe op humoristische wijze op attenderen geen privégegevens te delen. Sjony en Johnyfast, twee bebrilde ‘bewakers’ in pak, zijn nog van ‘de wilde tijden’, de jaren nul, toen er casino’s waren en Habbo’s zo bakken met credits konden verdienen – tevens de tijd dat de fictieve FBI en de MI, de maffia onder leiding van ene Zeru, tegen elkaar vochten.

‘Ik begon zestien jaar geleden, toen ik in het echt werd gepest’, vertelt Sjony tijdens een Habbo-chatgesprek. ‘Ik heb hier vrienden die ik langer ken dan mijn vrienden in real life.’ Een andere door de wol geverfde Habbo en lid van een fansite: ‘Laatst waren er ineens vijftig Habbo-vrienden van mij online. Ik wist niet eens dat ik vijftig vrienden had, vóór deze bezoekerspiek.’

Femke is sinds twee jaar bezoeker. ‘Het voelt hier alsof je ook fysiek bij elkaar bent’, zegt ze. Ze houdt er met haar ‘echte’ vrienden literaire avonden. De helft van de evenementen op Habbo heeft ‘corona’, ‘crisis’ of ‘quarantaine’ in de naam.

Habbo’s in 2020 Beeld
Habbo’s in 2020

Een populaire ‘sociale’ game
Animal Crossing: New Horizons voor de Nintendo Switch kwam een maand geleden uit. Het spel is feitelijk een nieuw sociaal platform geworden, waarop gamers vanuit hun eigen veilige plek contact kunnen hebben met miljoenen gamers op al die andere veilige plekken. Een gigantisch buurtfeest waarvoor de halve wereld is uitgenodigd. En dus een zalige ontsnapping aan welk virus dan ook en alle lockdowns die nog mogen volgen.

Meer over