Dans

In The Dying Swans Project van Eric Gauthier is de balans tussen dans en filmkunst soms zoek ★★★☆☆

Covid Cage is een komische en herkenbare choreografie.

Choreograaf Eric Gauthier. Beeld Maks Richter
Choreograaf Eric Gauthier.Beeld Maks Richter

Zestien internationale choreografen en evenzoveel filmmakers en componisten creëren samen zestien nieuwe dansfilms over de huidige beperkingen in de podiumkunst. Dat is, in het kort, de opzet van het multidisciplinaire The Dying Swans Project van de Duitse choreograaf Eric Gauthier. De reeks fraaie, maar imperfecte solo’s voor de dansers van Dance Company Theaterhaus Stuttgart zijn nu te zien op YouTube.

In Swanny Side of Life van choreograaf Guillaume Hulot filmt regisseur Sebastian Greim danser Jonathan dos Santos in een deprimerend trappenhuis. In stijf kostuum beklimt Dos Santos alsmaar dezelfde treden, tot zijn energieke bewegingen afzwakken en hij zich moet overgeven aan zijn omgeving. Een uitweg biedt de onbegrensde natuur. In lange zwarte jurk danst hij onderzoekend door de herfstbladeren, op een originele compositie van Antonin Comestaz, de choreograaf die onlangs voor Cadance Festival zijn solo 2m² presenteerde, over de ruimtelijke en fysieke beperkingen van deze tijd. Wel ontbreekt bij Swanny Side of Life de cinematografische verrijking, en oogt de dans daardoor wat vlak. Ook bij de overige films is de balans tussen dans en filmkunst soms zoek.

In het meer letterlijke Covid Cage danst Andrew Cummings als een krankzinnige door zijn appartement. In een komische en herkenbare choreografie van Gauthier zelf tast Cummings met vastgeschroefde glimlach de muren af die op hem afkomen, of roetsjt hij met zijn thuiswerkstoel door de woonkamer. Covid Cage is daarmee een goudmijn voor lockdownmemes. De entree van een oudere dame met een pleister op haar arm maakt helaas dat de boodschap (vaccineren!) er iets te dik bovenop ligt.

The Dying Swans Project

Dans

★★★☆☆

Gauthier Dance i.s.m. Dance Company Theaterhaus Stuttgart en Holland Dance Festival.

Te zien op YouTube.

Meer over