FilmrecensieRelic

In Relic gaan horror en dementie hand in hand ★★★★☆

Schuilt er echt iets unheimisch in het bos? Of alleen in oma’s aftakelende geest?

Oma Edna lijkt spoorloos verdwenen, om een dag of wat later verwilderd terug te keren uit het bos. Waar was ze? Oma (Robyn Nevin) heeft geen idee, zegt ze tegen haar bezorgde dochter en kleindochter, die tijdelijk bij de hoogbejaarde vrouw intrekken om te ontdekken wat er aan de hand is.

Het afgelegen huis waarin oma alleen woont, hangt vol memobriefjes die de bewoonster aan zichzelf heeft geschreven: ‘Mijn dochter heeft groene ogen’ en ‘Neem je pillen in’. Of, omineuzer: ‘Volg het niet!’

En oma is bang: er is nog iemand in huis, meent ze. En die iemand verschuift meubilair en laat het licht branden. Dochter Kay (Emily Mortimer) denkt dat het tijd wordt voor een verzorgingstehuis, maar kleindochter Sam (Bella Heathcote) vindt juist dat oma niet te vroeg moet worden afgeschreven.

In haar opmerkelijke speelfilmdebuut Relic spant de Australische Natalie Erika James alledaagse dementie-gruwelen uiterst effectvol over een horrorplot. Mógelijk schuilt er iets unheimisch in dat bos, of onder oma’s bed, of achter die vreemde schimmelplekken in haar boshuis. Maar misschien ook niet, en is alles slechts een bijeffect van oma’s afbrokkelende geest.

Maar waar je eerst nog exploitatie kunt vermoeden – een nare ziekte die gebruikt wordt voor wat horrorvermaak – is het James om meer te doen. Relic kruipt naar binnen, diep in de psyche van oma, die verbeeld wordt met schrikeffecten en ­typisch horrorachtige wendingen. De wáre gruwel in de film is het leven in een wereld die het ene moment vertrouwd en dan weer vijandig aandoet. Een wereld die plots fysiek lijkt te veranderen, waarin kamers en gangen soms andere vormen aannemen. En waarin dierbaren, die voor oma soms ineens ook niet op zichzelf lijken, op hun beurt worstelen om nog iets te herkennen in oma’s al bijna verlaten geest.

Dementie en horror gaan hand in hand, laat Relic zien. Daar hoef je als filmmaker weinig extra’s aan te doen.

Relic

Horror

★★★★☆

Regie Natalie Erika James

Met Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote.

89 min. Te zien op Netflix.

Relic  Beeld
Relic
Meer over