In Muziek van Beneden lost muziek veel op

Het Houten Huis tilt lawaaiig leven van alledag op in een fraai ritme van prachtige beeldpoëzie. Muziek van Beneden oogt als een op muziek gezette film van Alex van Warmerdam - maar warmer.

Annette Embrechts
null Beeld Saris&den Engelsman
Beeld Saris&den Engelsman

We zijn binnen en toch buiten. We kijken in het theater naar een doodgewone flat in een doodgewone buurt, met lantaarnpaal, bankje, brievenbus en grasveldje voor de deur. Geen rijk buurtschap, meer zo een waar iedereen een spionnetje heeft en mensen noodgedwongen dicht op elkaar wonen. En geluidsoverlast van elkaar hebben. Boink, boink, boink, zo roffelt een oude dame met bezemsteel op haar vloer, als woeste reactie op de livevioolmuziek van haar benedenbuurman, eigenaar van een slechtlopend muziekwinkeltje.

Maar als het wijkje vier ochtenden (lees: vier seizoenen) zo opnieuw tot leven komt, in de beeldrijke voorstelling Muziek van Beneden van Het Houten Huis, krijgen alledaagse taferelen wonderlijke trekken, voor en achter de vitrage. Een oververmoeide moeder snakt naar de vader van haar drie drukke kinderen, met konijnen-oren - 's nachts wipt hij met hazensprongetjes aan. Een kantoorklerk broedt verwachtingsvol een groot ei uit, dat besluit zelf aan de wandel te gaan. Een hypergevoelig mega-oog ziet alles en treurt en lacht met iedereen mee, ook al kluisteren haar voelsprieten haar aan huis.

Een lawaaiig leven van alledag, maar dan dichterlijk absurd opgetild in een fraai ritme van prachtige beeldpöezie. Muziek van Beneden oogt als een op muziek gezette film van Alex van Warmerdam, maar voelt warmer. Uiteindelijk lost de muziek van beneden in dit buurtje veel op, maar (gelukkig) niet alles.

Muziek van Beneden door Het Houten Huis. Vanaf 4 jaar. Regie: Elien van der Hoek. 11/11, Bijlmertheater, Amsterdam. Tournee t/m 10/1.

Meer over