FilmrecensieMcQueen

In McQueen worden mythes ontkracht en nieuwe verhalen gecreëerd (vier sterren)

De documentaire is een ode, maar ook het verhaal van een onvermijdelijke neergang.

Beeld uit de documentaire.  Beeld
Beeld uit de documentaire.

In het eerste BBC-interview dat mode-ontwerper Alexander McQueen gaf, zo wordt verteld in de documentaire McQueen, mocht zijn gezicht niet in beeld. Hij kon namelijk maar met moeite rondkomen van een ww-uitkering. En die kon wel eens in gevaar komen als een ambtenaar de tot talent gebombardeerde ontwerper en zijn extravagante shows zou zien. Dat hij sommige van de jurken voor 10 pond had gemaakt, gelooft dan ­natuurlijk niemand.

McQueen zit vol met heerlijke anekdotes. De makers, Ian Bonhôte en Peter Ettedgui, ontkrachten mythes, creëren nieuwe verhalen en schetsen zo een compleet en complex portret van McQueen. Vanaf zijn jeugd in de arbeidersklasse, via zijn fenomenale successen tot zijn zelfdoding in 2010.

Je hoeft niet van mode te houden om te vallen voor de ‘ondeugende schooljongen’ over wie zijn intimi zo liefdevol vertellen. De charme waarmee dit enfant terrible het voor elkaar kreeg dat mensen hem betaalden om alleen al in zijn sprankelende aanwezigheid te zijn, is overduidelijk. McQueen gaat ook in op zijn morbide fascinatie, die leidde tot zijn legendarische shows. De intensiteit van die shows komt ook goed uit op film, met name zijn show Voss.

Alexander McQueen.  Beeld
Alexander McQueen.

De documentaire is een ode, maar ook het verhaal van een onvermijdelijke neergang. Over de leegte en de werkdruk in de modewereld gaat het, over eenzaamheid aan de top, over drugsgebruik en zelfdestructie. Bonhôte en Ettedgui versnijden interviews met familie en vrienden met archiefmateriaal waarop McQueen zelf spreekt. Zo kan de kijker zelf aanschouwen hoe er met de jaren iets van zijn bravoure en levenslust verdwijnt.

Het waarom daarvan is en blijft een wat onbevredigende optelsom – en dat is juist goed. De documentaire trapt niet in de val van simpele verklaringen en de makers begrijpen dat juist tegenstrijdigheden een mens tot een compleet mens maken.

Lees ook het profiel van modeontwerper Alexander McQueen:

Hoe de doorgedraaide mode-industrie het leven eiste van geniaal ontwerper Alexander McQueen
De documentaire McQueen vertelt het verhaal van de geniale modeontwerper Alexander McQueen. Ijzersterk, hoe de makers erin slagen zijn waanzinnige talent én zijn diepste verdriet haarfijn te ontleden.

Meer over