In luisterboek mag 007 wel zwart zijn

Het is een Britse variant op de Zwarte-Pietendiscussie: kan James Bond zwart zijn? Die discussie laait telkens op in het Verenigd Koninkrijk en het voorlopige antwoord is: in een luisterboek wel. Acteur David Oyelowo, die Martin Luther King speelde in de film Selma, neemt de rol van 007 op zich in het audioboek Trigger Mortis, geschreven door Anthony Horowitz en officieel goedgekeurd door de familie van Ian Fleming.

Acteur David Oyelowo neemt de rol van 007 op zich in het audioboek Trigger Mortis. Beeld epa
Acteur David Oyelowo neemt de rol van 007 op zich in het audioboek Trigger Mortis.Beeld epa

Eerder speelde Oyelowo, die in Oxford is geboren en Nigeriaanse ouders heeft, Henry VI voor The Royal Shakespeare Company, wat hem de eerste zwarte acteur maakte die een Engelse koning speelde in een grote Shakespeare-productie. Dat leverde hem destijds veel lof op, maar ook hoon, onder andere van een academicus die het ridicuul vond.

'Maar ik heb nog nooit een Egyptische acteur Cleopatra zien spelen', reageert Oyelowo in The Guardian. 'Het is dus een onzinnige bewering.' Ook kreeg Oyelowo veel haatmail vanwege zijn rol als Henry VI. 'Maar dat was tien jaar geleden. Je zou denken dat het nu wel meevalt.'

Dr. No

Het is overigens niet de eerste keer dat James Bond (of zijn stem) door een donkere acteur wordt gespeeld. In 2012 sprak de Ghanees-Britse Hugh Quarshie, bekend van bijrollen in Highlander en Star Wars, het luisterboek Dr. No in. Hij was officieel de eerste zwarte Bond. 'The name is Bond, Kwame Bond', twitterde hij destijds trots.

De laatste jaren wordt er druk gespeculeerd over een zwarte Bond op het witte doek. Vooral acteur Idris Elba wordt genoemd als vervanger van Daniel Craig in de Bond-films. Elba, die grote faam verwierf met zijn rollen in de series The Wire en Luther en zijn vertolking van Mandela in de gelijknamige film, heeft zich inmiddels gedistantieerd van de roddels, die Craig ooit de wereld in bracht.

Acteur Idris Elba wordt genoemd als vervanger van Bondfilmacteur Daniel Craig. Beeld epa
Acteur Idris Elba wordt genoemd als vervanger van Bondfilmacteur Daniel Craig.Beeld epa

Verkeerde opmerking

Net als in de Nederlandse kwestie rond Zwarte Piet verwachten Britten van elkaar dat ze een kant kiezen, en een verkeerde opmerking is snel gemaakt. In de aanloop naar de nieuwe Bond-film Spectre, vanaf november in de bioscoop, wordt iedereen die iets met Bond te maken heeft gevraagd naar de mogelijkheid van een zwarte Bond. Vrijwel elke uitspraak leidt tot ophef.

Op de vraag of Elba geschikt zou zijn zei voormalig Bond-acteur Roger Moore tegen Paris Match: 'Ik heb ooit gezegd dat Cuba Gooding Jr. een goede Bond zou kunnen zijn, maar dat was een grapje. Bond zou 'Engels-Engels' moeten zijn.' Later beweerde de 87-jarige Moore op Twitter dat de opmerking verkeerd geïnterpreteerd werd, 'lost in translation'.

Oyelowo vindt dat Elba 'rijp' voor de rol is, zegt hij in The Guardian. 'Hij is een titaan op het scherm en heeft alle kwaliteiten om Bond te zijn.'

Meer over