Tv-recensieiris en de 12 dates

In Iris en de 12 dates wordt opvallend weinig gedatet en veel nagebabbeld

null Beeld

Een van de meest onweerstaanbare programma’s van de Nederlandse tv is First Dates. Elke avond worden op NPO3 willekeurige (pardon: zorgvuldig gematchte) vrijgezellen bij elkaar aan tafel geplant voor een driegangendiner. De gesprekken zijn bijna altijd ontroerend, grappig of afgrijselijk, maar altijd wezenlijk. Het gebrek aan effectbejag in First Dates sorteert effect: je wílt dat het lukt, of je hoopt hartstochtelijk dat de een niet in de ander trapt. Soms gebeurt het zelfs dat ik bij ergernis aan een vreemde in de supermarkt of in het verkeer even denk: als deze persoon in First Dates zat, zou ik ‘m vast alle goeds gunnen.

Dat zegt vast een hoop over mij, maar toch ook wel iets over First Dates.

Op het vernieuwde Net5 (nu: Net5 powered by LINDA.) was Iris Hond gisteravond toe aan tweede dates in Iris en de 12 dates. Iris Hond is pianiste en ze is een tijd dakloos geweest – een detail dat gek genoeg zelden in haar levensbeschrijvingen ontbreekt. Al is het niet ondenkbaar dat de dakloosheid inmiddels is vervangen door een oude affairette met Marco Borsato, een noodgeval waardoor de beroepsroddelaars vorige week overuren draaiden.

In haar nieuwe programma gaat Hond op zoek naar een man. En naar kijkers, want die laten het al een paar weken afweten.

Voor een datingprogramma wordt er opvallend veel niet gedatet. Iris verblijft in dezelfde villa die altijd in Libelle-fotoshoots opduikt, zo’n kabeltrui-goldenretriever-mansion, mét lommerrijke tuin waarin het prima contemplatief dwalen is. Daarnaast zien we haar onder meer op een steiger liggen, touwtjespringen, in het dakraam zitten, de vaatwasser vol terracotta theekopjes uitruimen, zich mooi maken voor de afspraakjes en in de taxi zitten van en naar de afspraakjes.

Die afspraakjes… Tja. Op het oog uiteenlopende mannen die bij nadere beschouwing nogal op elkaar lijken, maar ieder een andere route hebben uitgestippeld richting de onuitwisbare eerste indruk. Korte samenvatting: liters gemberthee, goeie energie, proberen bij jezelf te blijven, jezelf blijven, bij je gevoel blijven, uitblijvende vonken, nog wat gemberthee, je ding doen, fijne uitstraling, muren die worden opgetrokken of tijdelijk neergehaald en doe nog maar een gemberthee.

De ietwat zonderlinge zoon van de koning van Benin was een uitblinker, en Glenn ook, die zeker wist dat er een plant in de fik stond. ‘Ik…ik…ik… kan heel goed ruiken.’ In werkelijkheid rook hij zijn eigen, smeulende paniek. Beiden hebben het helaas niet gered tot de tweede ronde.

Alsof er tijdens de afspraakjes nog niet genoeg wordt geanalyseerd, wordt alles ook nog eens uitentreuren nabebabbeld met psycholoog Lennart. Dat gebeurt in vage, wezenloze termen die uitgevonden lijken om tegen elke prijs te voorkomen dat er iets concreets wordt gezegd. Veel meer dan een datingshow blijkt Iris en de 12 dates een soort publieke psychoanalyse, met een psycholoog met wie Iris er vermoedelijk in de laatste aflevering vandoor gaat, want het blijft natuurlijk wel Net5 – powered by LINDA.

Meer over