dagboekTim Severin (1940-1920)

In het voetspoor van de kruisridders, op weg naar Jeruzalem

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Servië, 5 augustus 1987

We pauzeerden in het stadje ­Zabari, waar ik een metalen halster ging zoeken voor Cathy (het Ardenner paard waarop Severin reed, red.). Het lukte niet het goede formaat te vinden, maar toen we terugkwamen, ontdekten we dat de paarden waren losgemaakt van de lantaarnpaal waaraan we ze hadden vastgebonden en nu een baal versgemaaid gras stonden te eten. Ook had iemand Cathy’s manen gevlochten, zodat ze nu uitstaken als de staartjes van een schoolmeisje.

Ten zuiden van Svilajnac volgde de weg de rivier niet meer. De splitsing leidde naar een dicht bos met een paar ver uiteenliggende dorpen. Het was slecht weer geworden en we reden onder een donkere hemel die het woud nog desolater maakte.

Het was al haast donker toen we Glozane bereikten, dat zich bijna vijf kilometer lang uitstrekte in een diepe, dichtbeboste kloof. We reden door de enige straat, tussen vervallen huizen met gesloten vensters, afgewisseld met primitieve stallen met varkens en kippen in modderveldjes.

De enige inwoners leken ongelooflijk oude lui die ons zonder ­teken van leven aanstaarden. Terwijl we naar een plaats om te overnachten zochten, kreeg ik het gevoel dat onzichtbare ogen ons vanuit de lege huizen volgden.

Tim Severin (1940-2020), Engelse reisschrijver. Ingekort fragment uit Crusader – By Horse to Jerusalem. Phoenix Press, 2001.

Meer over