DE BEWUST DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

In het prachtige onbekende bergstadje kreeg ik op het station al een selfiestick in mijn gezicht

null Beeld

Er waren al aanwijzingen dat het einde van de pandemie in zicht is. Dat het zomaar kan dat zich binnenkort weer menigtes verzamelen met selfiesticks op plekken die je niet mag missen, leerde ik uit de aankondiging van een boek waarin de 75 favoriete plekken zijn verzameld van ‘instagram-travelers’ (het woord ‘reiziger’ verdwijnt binnen nu en honderd jaar uit het Nederlands). ‘Alsof je door een papieren Instagram timeline scrolt en maar blijft ‘liken’. Help, ik wil overal naar toe!’, aldus de aanprijzing.

Het is een wervende tekst, maar het is óók een waarschuwing. Toen bedacht ik dat ik er maar beter achter kon komen wat die 75 plekken zijn, zodat me in het postcovidium niet overkomt wat me op mijn laatste reis in het precovidium overkwam. Ik zat in de trein in Marokko, ik zag in de verte een prachtig onbekend bergstadje opdoemen, ik stapte spontaan uit en kreeg al op het station een selfiestick in mijn gezicht, want op Instagram was dit géén onbekend bergstadje. In het Louvre van voor de lockdown had je ook altijd mensen die per ongeluk in die vreselijke menigte in de buurt van de Mona Lisa terecht kwamen.

Toen ik voor het eerst alleen op reis ging, bestonden de Sovjet-Unie en Joegoslavië nog, had je nog geen pinautomaten en kon je alleen naar huis bellen met een vaste telefoon ergens op een postkantoor en dat kostte veel geld. Meer dan drie decennia van onderweg gevoerde gesprekken met ‘mede-travelers’ later, weet ik één ding heel zeker: mensen bewaren vaak hun mooiste herinneringen aan plekken die ze eigenlijk hadden willen overslaan, waar ze lage verwachtingen van hadden of waar ze per ongeluk belandden omdat ze de bus naar een plek die ze niet mochten missen hadden gemist. Valt u zulk geluk in het postcovidium ten deel: zet er geen foto’s van op instagram!

Meer over