Review

In HelloGoodbye wordt hilarische gegoocheld met attributen en woorden

De Vlamingen van gezelschap de Koe zijn meesters in hilarisch gegoochel met attributen en woorden. En het mooie is, al die flarden tekst vormen samen een eenheid - en ook weer niet.

Karin Veraart
null Beeld KOEN_BROOS
Beeld KOEN_BROOS

Er is soep voor wie nog niet gegeten heeft en taart voor wie de maaltijd al achter de kiezen heeft. De gastvrouw geeft het maar even aan, samen met nog een paar huishoudelijke mededelingen. Dit om misverstanden op het feest zoveel mogelijk te voorkomen. Tevergeefs. De meeste mededelingen worden verkeerd verstaan, niet gehoord of anders geïnterpreteerd.

Het helpt evenmin dat er voortdurend gasten binnenkomen die enthousiast worden verwelkomd en er ook mensen zijn die alweer luidruchtig afscheid staan te nemen. Luistert er überhaupt iemand naar een ander? Welkom bij HelloGoodbye, de nieuwste voorstelling van het Vlaamse gezelschap de Koe: een hilarisch theaterfeest dat wordt gevierd tussen wapperende kledingstukken. Alsof de personages maar niet weg kunnen komen uit de garderobe.

HelloGoodbye (****), theater.
Van en door de Koe.
Natlab, Eindhoven, 25/11.
Tournee, zie dekoe.be.

De bekende Beatlessong klinkt, het is tenslotte een feestje en daar hoort muziek bij. Maar meer dan dat er wordt gedanst, wordt er gestruikeld en gejongleerd met attributen als rondslingerende elektriciteitskabels, planken, glazen en rietjes en niet in de laatste plaats: woorden.

Wie het werk van de Koe een beetje volgt, weet dat ze meesters zijn in dit spel en ook dit keer stellen ze niet teleur. Acht acteurs, onder wie kernleden Peter Van den Eede, Natali Broods en Willem de Wolf, spelen vier keer zoveel personages die aankomen en weer vertrekken. En het mooie is, al die flarden tekst vormen samen een eenheid: een doorlopend discours over samenhang, betekenis, context, de kern der dingen - en het ontbreken daarvan. Heerlijk.

Meer over