In Heidegger toveren de foto's van Roosmarijn Pallandt een live decor tevoorschijn

Fraai hoe Bo Tarenskeen een Joodse professor speelt, die zijn vriendschap met Martin Heidegger overdenkt. Het decor van fotograaf Roosmarijn Pallandt maakt het nog imposanter.

null Beeld null

Als fotograaf ben je niet gebonden aan een boek, de krant of een tentoonstellingszaal. Online liggen mogelijkheden, net als in film en theater. Roosmarijn Pallandt koos de laatste optie. Haar werk is op dit moment te zien in het toneelstuk Heidegger van theatermaker Bo Tarenskeen. Het is een solovoorstelling waarin Tarenskeen, op sokken, in de huid kruipt van een fictieve Joodse professor, die zijn vriendschap met filosoof Martin Heidegger overdenkt en zich afvraagt hoe het kan dat zo'n geniale man in staat was om Hitler te bewonderen.

Dat alleen is al indrukwekkend. Maar het wordt nog indrukwekkender door de achtergrond waartegen die eenzame professor staat te praten. Die is simpel: een groot doek waarop zwart-witfoto's worden geprojecteerd. De foto's (en het lichtplan) komen uit de koker van Pallandt, die tijdens de voorstellingen het decor live tevoorschijn tovert. De meeste foto's zijn van haarzelf: donkere boslandschappen met elkaar verdringende boomstammen, palmbladeren waar een beetje licht op valt, exotische bodembegroeiing, bloemetjes van heel dichtbij. Soms zit er een foto tussen die ineens de maan toont (niet de maan, legt Tarenskeen uit, maar een bedlampje in het donker). Een enkele afbeelding is afkomstig uit het archief van Spaarnestad Photo.

Monoloog en achtergrond vertellen elk hun eigen verhaal. 'Ik wilde niet te veel beelden gebruiken,' zei Pallandt na afloop van de voorstelling in Haarlem. 'De monoloog is al zo intens, dan ga je snel te ver.' Slechts één keer in het stuk reageert ze met een foto direct op de tekst. En aan het begin vertelt de professor over de reizen die hij heeft gemaakt en de inheemse culturen die hem leerden anders tegen de dingen aan te kijken. Wie het werk van Pallandt kent, weet dat zíj die reizen heeft gemaakt. Haar contemplatieve werk verkent onder andere de mate waarin mens en natuur elkaar beïnvloeden. Wat mooi om dit in het theater over het voetlicht te brengen.

Heidegger, door Bo Tarenskeen en Roosmarijn Pallandt.

roosmarijnpallandt.com

Meer over