In Hand to hand raken judo en dans verstrengeld

Een mooi zuiver werkje. De twijfel blijft lang: is dit typisch judo, of een zwiep en draai te veel, een blik te intens?

Hand to hand van Roser Lopez Espinosa in Rotterdamse Lente #2 Beeld Leo Van Velzen
Hand to hand van Roser Lopez Espinosa in Rotterdamse Lente #2Beeld Leo Van Velzen

De bewegingen van twee judoka's zwarte band, in het echte leven dansers, zijn de inzet van Hand to hand. Subtiel gebruikt choreograaf Roser López Espinosa verschillende technieken, waardoor we de poses en grepen van deze Japanse zelfverdedigingskunst met andere ogen gaan bekijken.

Ze laat een man en een vrouw samen vechten, ongewoon op de mat, maar in het theater goed voor relationele spanning. De preparaties: op de knieën gaan zitten, dan naar de billen, vervolgens voorover buigen, hoofd naar de grond, vertraagt ze en herhaalt ze, waardoor het een onwerkelijke nadruk krijgt.

Sport en dans

Als de wedstrijd losgaat, raken sport en dans verstrengeld. De twijfel blijft lang: is dit typisch judo, of een zwiep en draai te veel, een pauze te lang, een blik te intens? Zodra Tsjaikovski begint te schallen, de ultieme balletmuziek, is het spel definitief drama geworden, compleet met innige omhelzingen en duizelingwekkende lifts.

De grensvervaging kan nog wat extremer worden uitgespeeld, maar Hand to hand is een mooi zuiver werkje. Het andere talent in Rotterdamse Lente, een tourneeprogramma van Conny Janssen Danst voor jonge choreografen, met een toegift van Janssen zelf, is Shailesh Bahoran. In Conversation komt zowel de hoekigheid als het vloeiende van zijn eigen taal terug, een combinatie van Indiase dans en hiphop. De zes dansers zijn als schuivende magneten. Nu eens zijn ze samen 'in gesprek', dan weer maakt een duo zich los of staat een eenling te 'oreren', terwijl de rest 'luistert' en zijn hoofdbewegingen overneemt. Soms zijn lichamen close, soms blijft er een ruimte tussen. Deze choreografie kan in opbouw spannender, maar is origineel en veelbelovend.

Rotterdamse Lente #2, Door Conny Janssen Danst. Met choreografieën van Roser López Espinosa, Shailesh Bahoran en Conny Janssen. 30/5, Korzo theater, Den Haag. Tournee t/m 20/6.

Meer over