In geval van noodlanding sarong oprollen

Cliff Muskiet is uniformfreak. De zolder van de KLM-steward puilt uit van de stewardessenuniformen. Op zijn website www.uniformfreak.com is een selectie te zien van de ruim 370 verschillende uniformen van 212 vliegtuigmaatschappijen....

‘De stewardessen van Singapore Airlines zijn een begrip in de luchtvaartwereld. Zelfs na een vlucht van zestien uur zien ze eruit alsof ze net zijn ingestapt. Haar, make-up, kleding, schoenen: alles klopt.

‘Het uniform is min of meer onveranderd gebleven sinds het in de jaren zeventig is ontworpen door Pierre Balmain. Het pak is zo populair dat er imitaties van worden verkocht in vrijwel elke souvenirwinkel in Singapore.

‘Het is een uiterst draagbaar uniform, doordat heel dunne katoen is gebruikt. Het ziet er erg strak uit, maar de stewardessen die ik sprak vonden het allemaal prima zitten. In noodsituaties ondergaat het uniform verplicht een kleine verandering: de sarong moet omhoog worden gerold en vastgeknoopt om de bewegingsvrijheid te vergroten.

‘De laatste grote verandering aan het uiterlijk van de stewardessen betrof de slippers. Na een bedrijfsongeluk is besloten dat er tijdens het stijgen en landen slippers met gesloten neuzen moeten worden gedragen. Is het vliegtuig eenmaal op koers, dan gaan de open slippers weer aan.’

Meer over