Film

In Farming ondergaat migrantenkind Enitan een zeer ongemakkelijke, vervreemdende transformatie ★★☆☆☆

Helaas slaagt debuterend regisseur Adewale Akinnuoye-Agbaje er niet in om de metamorfose overtuigend te verbeelden en invoelbaar te maken.

Farming  Beeld
Farming

In de ene scène bedekt hij zijn gezicht met talkpoeder, in de andere probeert hij zijn huid met zeep wit te boenen. Subtiel zijn deze momenten in het Engelse drama Farming allerminst, wel effectief: dít is het resultaat van de racistische treiterijen die voor Enitan tot de dagelijkse kost behoren.

Zijn thuis in de grauwe stad Tilbury blijkt geen stabiele basis. Enitan (op 9-jarige leeftijd vertolkt door Zephan Amissah, als adolescent door Damson Idris) is vlak na zijn geboorte door zijn Nigeriaanse migrantenouders ondergebracht in een wit arbeidersgezin. Pleegmoeder Ingrid (Kate Beckinsale) krijgt geen vat op Enitan, die in het witte, xenofobe milieu een vreemde voor zichzelf wordt en naar steeds radicalere uitwegen zoekt.

Farming is het regiedebuut van Adewale Akinnuoye-Agbaje, als acteur bekend van series en films als Lost, Game of Thrones en Suicide Squad. Akinnuoye-Agbaje gaat in op een onderbelicht aspect van de Britse geschiedenis dat ook bij zijn persoonlijke levensverhaal hoort. Duizenden West-Afrikaanse kinderen, onder wie hijzelf, kwamen in het Groot-Brittannië van de jaren zestig tot tachtig terecht bij witte families, waarbij de ouders veel geld neertelden om hun kind een betere toekomst te bieden. ‘Farming’ was de officieuze naam voor deze destijds legale praktijk.

De ‘gefarmde’ Enitan maakt in zijn verlangen naar een vastomlijnde identiteit uiteindelijk een akelige, bizarre keuze: hij laat zich inlijven door een bende racistische skinheads, en klimt op van menselijke schoothond naar volwaardig bendelid. Een zeer ongemakkelijke, vervreemdende transformatie, die vooral aannemelijk is als je weet dat Akinnuoye-Agbaje dit zelf heeft meegemaakt: ook hij sloot zich aan bij racistische skinheads, en ook bij hem dreigde deze zelfverloochening op een tragedie uit te lopen.

Helaas slaagt de regisseur er niet in om Enitans metamorfose overtuigend te verbeelden en invoelbaar te maken. Het lompe scenario en de dito regie staan empathie met Enitan danig in de weg, ondanks de onvoorwaardelijke inzet van hoofdrolspeler Idris en ondanks het oprechte engagement van de film. Het helpt ook niet dat de belangrijkste bijrollen erg plat zijn: John Dalgleish is een clichématige skinheadleider en Kate Beckinsales moederpersonage komt net zo artificieel over als het decor van haar arbeiderswoning.

Frappant genoeg klinken de broeierige nazipunksongs op de soundtrack wél als authentiek jarenzeventigmateriaal, terwijl ze door Akinnuoye-Agbaje werden gecomponeerd en gezongen. Opvallend is ook Kit Frasers uitgebleekte camerawerk, met zijn betekenisvolle nadruk op wittonen. Het onderwerp had op alle fronten zo’n intelligente benadering verdiend.

Farming

Drama

★★☆☆☆

Regie Adewale Akinnuoye-Agbaje.

Met Damson Idris, Kate Beckinsale, John Dalgleish, Zephan Amissah, Gugu Mbatha-Raw, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Genevieve Nnaji.

101 min., te zien via Picl.

Meer over