RecensieEquivalents

In de stille ambient van Loscil hoor je de hartslag van de natuur ★★★★☆

Robert van Gijssel
null Beeld Kranky
Beeld Kranky

Dance/ Elektronisch

Loscil

Equivalents

Kranky/ Konkurrent

Al is de rustgevende ambient-muziek van de Canadese producer Scott Morgan prima geschikt om thuis te beluisteren, liefst met de ogen dicht, het verdient aanbeveling er eens mee de natuur in te trekken. Koptelefoon op, het volume een tandje omhoog. De geluiden van Loscil, zoals de artiestennaam luidt, lijken hun oorsprong te vinden in de natuur en de elementen. Je hoort ruisend water, soms een woeste wind. En in het kalme ritme van trage bastonen is de golfslag van de zee te herkennen: de hartslag van het leven.

Het album Equivalents is geïnspireerd op een serie wolkenfoto’s van de Amerikaan Alfred Stieglitz (1864-1946). Loscil probeert de pracht van die foto’s te vangen in muziek, en dat lukt hem bijzonder goed. Want ook in de composities hoor je hoe vluchtigheid vaste vorm krijgt, in betoverend mooie muziekstukken.

De platen van Loscil zijn vaak conceptueel, maar hij maakt van zijn kunst bepaald geen ingewikkelde materie. Hij reikt de luisteraar de hand als hij in het meteen al hypnotiserende stuk Equivalents 1 fijne, direct op het gevoel inspelende en wat melancholieke melodieën onder zijn golvende bastonen stopt, en echoënde ritmes van het linker- naar het rechter geluidskanaal laat schieten. Loscil maakt geen in zichzelf gekeerde, eeuwig voortpruttelende ambient, zoals veel genregenoten. Hij laat zijn gevoel spreken: sommige stukken (of wolkenpartijen) zijn duister en dreigend, andere transparant en hoopgevend. Wat een weergaloze verstillingsmuziek.

Meer over