dagboekJames Lees-Milne (1908-1997)

In de slaapkamer is het plafond naar beneden gekomen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

 Barrington Park House  in Gloucestershire. Beeld
Barrington Park House in Gloucestershire.

Burford, 20 september 1996

Een fascinerende dag, die me herinnert aan mijn bezoek in de oorlogsjaren aan afgelegen landhuizen en hun geplaagde bewoners. Susy Robinson, het lokale lid van de Campaign to Protect Rural England, maakt zich zorgen over Barrington Park, het landhuis van de Wingfields in Burford.

Architectuurhistorici kregen er jarenlang geen toegang, terwijl de geruchten over het verval aanzwollen. Maar nu is het huis ­eigendom geworden van de

25-jarige zoon Richard, die bereid is het op te knappen. Wakkere blik, knap, wellevend, tamelijk onwetend en begerig naar hulp.

Restauratie betekent de sloop van de na 1870 toegevoegde vleugels, met behoud van de uit 1735 stammende kern: een zuiver George II-landhuis.

Op de binnenplaats werden we ontvangen door de jonge Richard en zijn ouders. Zij is een lieve, verwarde dame, de dochter van de ­aimabele kolonel Arthur Sandys, van wie ik ooit een doos sigaren cadeau heb gekregen.

De ouders wonen in duisternis, hier en daar verlicht door een peertje van één paardenkracht. Een schitterende centrale hal. In het duister is het onmogelijk de kleur van de wanden te bepalen.

De hal lijkt min of meer intact, maar de rest verkeert in afgrijselijke staat. Overal houtrot. In de reusachtige slaapkamer is het plafond naar beneden gekomen.

James Lees-Milne (1908-1997), Britse architectuurhistoricus. Ingekort fragment uit Diaries 1942-1954. John Murray, 2006.

Meer over