In de Linke Lijp

Alle premières van bekende gezelschappen halen de krant. Maar mooi dat de persjongens ontbraken, toen vorige week de muzikale komedie 'Zie je op de Cuyp' van acquit ging in koffiehuis Populair (ook voor broodjes, soep en uitsmijters) op de Albert Cuyp in Amsterdam....

ARJAN PETERS

Voormalig strijdlustig cabaretière Natascha Emanuels tekende voor de regie. Per avond kan er 30 man publiek bij. Haast u voor kaarten, mensen, want het loopt storm.

Terecht. Van Blokland, die eerder stukken schreef als 'Zet het maar op de rekening' en 'Kerstpakket, o kerstpakket', heeft Mokum laten herleven. Zelf speelt hij Nol, een cognac-addict, die steeds vaker het koffiehuis 'De Linke Lijp' binnenkomt. De tent wordt gerund door Ans (een mooie rol van Janie van der Horst). D'r kerel Ben zit in de lik 'wegens wat duistere zaken'. Op advies van haar zus Trees besluit ze de Lijpe in de Telegraaf te koop aan te bieden. De vaste klanten willen dat Ans er een goede prijs voor vangt, en zetten hun beste beentje voor als zich op een avond twee kopers aandienen.

Meer verklap ik niet. Dit moet je zelf gaan zien en horen, op die toplokatie. Je zit gebeiteld, wanneer het ensemble het openingslied ('Op de Cuyp, daar lach je je een stuip') door Populair brult. Er zitten twee pauzes in, want de bar wil ook wat verdienen, maar zwakke momenten heeft uw verslaggever de hele avond niet aangetroffen. Gelachen heeft hij wel. Om het snotterlied van Ans over haar kanjer Ben die moet brommen, 'eerst in de Bijlemer en nu Breda'. Om Nol, die zegt te drinken op doktersadvies. 'Wat hebt u dan?' 'Bacchus.' Hij rommelt in roerend en onroerend goed. 'Ik verkoop alles wat los en vast zit. Maar meestal zit het los.' De hoer Roos die Coby Janssen neerzet, is een temeie die er wezen mag. In het tweede bedrijf zingt zij haar lied, over het hoerenbestaan. 'Ze willen dikwijls met mij op de Franse toer', en dan gaan de voetjes van de vloer. Ze legt zich er maar bij neer.

Er komen veel mensen even de 'beste knijp in de Pijp' binnen om voor een habbekrats een bakkie te doen, zoals Kees (Maarten Slagter) die honden- en kattenvlees verkoopt, en een heilsoldate die ook al last krijgt van Bacchus. Verbaal worden er rake klappen uitgedeeld: 'Jij hebt geen strot nodig om te lullen, jij lult uit je nek.' De taxi-chauffeur zingt een stemmig weemoedig lied: 'Het liefste wat ik wil, al is het dan voorbij/ Nog één keer binnenlopen in die oude smederij.' Tegen zoveel warmte en speelplezier kan de club van Gerardjan Rijnders van z'n levensdagen niet op.

De bloemen werden belangeloos geleverd door Marisha Bloembinderij. Ze waren weer in één woord puik.

Arjan Peters

'Zie je op de Cuyp' door Kunst & Vriendschap, deze maand op vrijdag, zaterdag en zondag in koffiehuis Populair, Amsterdam.

Meer over