ColumnFloortje Smit

In de filmwereld lijkt rehabilitatie vooral weggelegd voor witte heteroseksuele mannen

Johnny Depp krijgt dankzij een clausule in zijn contract tien miljoen mee van Warner Bros.  Beeld Getty Images for ZFF
Johnny Depp krijgt dankzij een clausule in zijn contract tien miljoen mee van Warner Bros.Beeld Getty Images for ZFF

Floortje Smit, filmrecensent, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur.

Arme Johnny Depp. De acteur had de Britse krant The Sun aangeklaagd wegens smaad, maar deze week oordeelde de rechtbank dat het tabloid hem best ‘vrouwenmepper’ mag noemen, omdat hij zijn ex Amber Heard heeft mishandeld tijdens hun relatie.

Tring, tring, meteen telefoon ten kastele Depp. Warner Bros aan de lijn: de superster hoefde niet meer als Grindelwald te komen opdraven op de set van blockbuster Fantastic Beasts 3. ‘Einde carrière’, oordeelde een parade aan deskundigen vervolgens in talkshows. Mocht er weer eens een acteur gezocht worden voor een wat warrig fantasy-figuur met eyeliner, dan belt Hollywood in het vervolg gewoon Mads Mikkelsen, die de rol van Depp naar verluidt gaat overnemen.

Knap dat die schadespecialisten zo zeker zijn van hun zaak. Je zou bijna denken dat zij een geheime formule hebben die bepaalt of een acteur na een schandaaltje netflixend op de bank kan blijven liggen. Voor de hoeveelheid carrièreschade neem je de ernst van de zaak plus de geloofwaardigheid van het bewijs op een schaal van een tot tien, en dat vermenigvuldig je met twee als de acteur in opspraak kwam tijdens de hoogtijdagen van #MeToo. Dat deel je dan vervolgens door de mate van publieke antipathie jegens het slachtoffer, de hoeveelheid fanatieke fans, en het aantal jaren dat de ster zich koest heeft gehouden na het schandaal. Zoiets. Hiermee zou je kunnen verklaren waarom Mel Gibson na zijn seksistische, antisemitische tirades aan zijn zoveelste floppende comeback is begonnen en de niet veroordeelde Kevin Spacey nog steeds niet aan de bak komt.

Maar dan nog: rehabilitatie lijkt vooral bereikbaar voor witte, heteroseksuele mannen. Als vrouw hoef je immers niet eens iemand masturberend in een kamerplant te duwen om permanent veroordeeld te worden tot de zwarte lijst – de reputatie van ‘moeilijk’ is genoeg, vraag dat actrice Katherine Heigl maar. Zo bekeken is het niet gek dat acteur John Boyega zich nog steeds zorgen maakt over zijn carrière na zijn uitspraken tijdens de Black Lives Matter-demonstraties.

Amber Heard, officieel winnaar én slachtoffer, heeft zeker zo veel carrièreschade geleden door deze breed uitgemeten rechtszaak vol smeuïge details. Ze kreeg doodsbedreigingen. Depp-fans roepen op haar nieuwe film, Aquaman, te boycotten. Ze heeft geen supersterstatus om op terug te vallen.

Depp, daarentegen, krijgt van Warner Bros tien miljoen dollar op zijn rekening, terwijl hij één scène heeft gefilmd, vanwege een clausule in zijn contract. Daarmee haalt hij zijn hoger beroep wel, en misschien zelfs zijn onvermijdelijke comeback-film, waarin hij ongetwijfeld een getroebleerde, berouwvolle man speelt die zijn demonen onder ogen moet komen. Cannes 2023, gok ik.

Meer over