BladLinda

In de 200ste Linda komen weer véél sterke vrouwen voorbij, vooral bekende

Niet tegendraads maar wel origineel, eerder ondeugend dan provocerend: in het jubileumnummer van Linda staat de formule uit 2003 nog als een huis.

Het jubileumnummer van Linda. Beeld
Het jubileumnummer van Linda.

In het 200ste nummer van het tijdschrift staat, typisch Linda, een fotoserie over Linda’s, zes in totaal. Het gaat hier om koeien. Hun eigenaren werden geïnterviewd.

De koeien zijn ‘behoorlijk saai’ of een ‘dominante tante’. Ze beschikken over ‘prima beenwerk’ en ze ‘chillen in de wei’. Wat dan wel weer jammer is, en tamelijk ontnuchterend bovendien: ‘Over tweeënhalf jaar ligt Linda als vleespakket in mijn vriesvak.’

Niet tegendraads maar wel origineel, eerder ondeugend dan provocerend, fotografie op hoog niveau, medewerkers uit de A-categorie en meer dan voldoende zelfspot: Linda heeft vanaf 2003 een duidelijk stempel gezet in de branche. De formule, destijds bedacht door Rozemarijn de Witte en Linda de Mol, staat nog steeds als een huis.

Het boegbeeld, tevens de naamgever, staat pontificaal op de cover. De Mol schrijft in het voorwoord over vijf supermodellen uit de vorige eeuw, Claudia Schiffer en Linda Evangelista onder meer. Ze noemt ze ‘gamechangers’, vrouwen die het verschil maakten. Raar zinnetje: ‘Bij hen geen #MeToo-verhalen; dingen die niet goed voelden, werden direct met elkaar besproken en dubieuze opdrachtgevers afgewezen.’

‘#MeToo-verhalen’ als keuze, was het maar zo eenvoudig. Zelf is De Mol overigens een heel ander soort supermodel, schrijft ze. ‘Eentje die het altijd al vooral van haar persoonlijkheid moest hebben’. Ook noemt ze zichzelf bescheiden een ‘doorsnee meisje met dito looks’.

In het jubileumnummer worden ‘sterke vrouwen’ geïnterviewd en geportretteerd, merendeels bekénde sterke vrouwen. Ook de namen van een aantal interviewers komen bekend voor: Sheila Sitalsing, Eva Hoeke, Corine Koole, Robert Vuijsje, Antoinnette Scheulderman.

Vakwerk is daarmee gegarandeerd, maar met Nikkie de Jager, Laurentien van Oranje, Clarice Gargard, Eva Jinek, Carice van Houten, Halina Reijn, Saskia Noort en Khadija Arib blinkt de galerij niet uit in oorspronkelijkheid. Ook de twee mannen die worden geïnterviewd, Ruben Terlou en Danny Vera, hebben zo langzamerhand niet veel geheimen meer.

Het genre waarin Linda excelleert, is de fotoserie met korte interviews. Die is soms een tikje over de top (de koeien die Linda heten) en soms geestig, zoals de paginagrote foto’s van mannenbillen. Tien mannen vertellen over hun billen. Heel erg Linda is ook de kop, ‘Kusje d’r op’, en de enthousiaste aanbeveling aan het begin: ‘Hier, pak aan, tien paar mannenbillen. Want kijken kost niks’.

Het andere, indringende uiterste is een reeks met vrouwen met een meervoudig gehandicapt kind. Sterkere vrouwen dan deze zijn er in het jubileumnummer nergens te vinden, zoals Annemarie Haverkamp en fotograaf Robin de Puy laten zien.

Meer over