recensieCallas, Onassis, Kennedy – Een muzikale vete

In Daniël Cohens muziektheater gaan Maria Callas en Jackie Kennedy de confrontatie met elkaar aan ★★★☆☆

Maar de aanloop die naar het sterke slotdeel wordt genomen, is wel erg lang.

Irene Kuiper als Jackie Kennedy (l) en Frédérique Sluyterman van Loo als Maria Callas (r). Beeld Willem Sluyterman van Loo
Irene Kuiper als Jackie Kennedy (l) en Frédérique Sluyterman van Loo als Maria Callas (r).Beeld Willem Sluyterman van Loo

Schrijver en regisseur Daniël Cohen heeft zijn fantasie losgelaten op de driehoeksverhouding tussen operazangeres Maria Callas, de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis en presidentsweduwe Jackie Kennedy. Na een relatie van negen jaar werd Callas verlaten door Onassis, en ging hij verder met Kennedy. Hoewel de twee vrouwen elkaar in werkelijkheid nooit hebben ontmoet, gebeurt dat in Cohens creatieve, met vileine oneliners doorspekte muziektheater wel. In 1975 gaan zij op het jacht van Onassis de confrontatie met elkaar aan.

Eerst duiken we echter in het leven van operadiva Callas, vol sarcasme neergezet door Frédérique Sluyterman van Loo. In de eerste akte is het 1969 en is Callas met de Italiaanse regisseur Pier Paolo Pasolini (Ger Otte) en diens zorgzame oude moeder (Irene Kuiper) de woestijn ingedoken voor de opnamen van de film Medea. Tijdens het filmen blikt Callas verbitterd terug op haar stukgelopen relatie met ‘Ari’, maar ook gaat het erg veel over de omstreden regisseur Pasolini en zijn affaires met jongere mannen.

Pas na de pauze staan de drie hoofdpersonen uit de titel op het toneel: Irene Kuiper is nu in het bekende mantelpakje te zien als Jackie Kennedy, en Ger Otte speelt patser Onassis. Dan valt op dat het wel erg lang over Pasolini is gegaan.

Opera’s eindigen tragisch, en Grieken (zowel Callas als Onassis hebben Grieks bloed) willen wraak. In het sterke slotdeel is er dramatische spanning, die nog extra wordt versterkt door de sfeervolle muziek van cellist Marieke van der Heyden. Maar de aanloop die wordt genomen is wel erg lang.

Callas, Onassis, Kennedy – Een muzikale vete

Muziektheater

★★★☆☆

Door De Nel Theaterproducties. Tekst en regie: Daniël Cohen.

13/10, Leidse Schouwburg. Tournee t/m 13/12.

Meer over