recensiemuziek

In bijna elk nummer van De Staats album Bubble Gum gaat een emmer ritmische en productionele vondsten omver (drie sterren)

Menno Pot
De Staat: Bubble Gum. Beeld De Staat: Bubble Gum.
De Staat: Bubble Gum.Beeld De Staat: Bubble Gum.

Frontman Torre Florim van de Nijmeegse band De Staat heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een geluidsarchitect, een explorer of sounds, die ideeën opdoet tot in de verste uithoeken van Spotify.

Dat leverde drie jaar geleden het krachtige, energieke album O op, waarop niet de gitaar maar synthesizers de hoofdrol opeisten: De Staat als modernistische rockband, allang niet meer zo Queens of the Stone Age-achtig als in de beginjaren.

Op Bubble Gum, de vijfde studioplaat, wordt die lijn doorgetrokken: nog meer pompende synths, verrassingen en afwisseling, al vallen ditmaal wel kanttekeningen te plaatsen.

De Staat begint tegen de grenzen van de sonische groei aan te lopen. Veel harder dan in Me Time kunnen de synths niet meer loeien. Lompheid ligt soms op de loer.

In bijna elk nummer gaat een emmer ritmische en productionele vondsten omver, maar soms blijft het daarbij: de vorm van een goede song nemen ze in Pikachu en Fake It Till You Make It helaas niet aan. Dat valt extra op doordat bijna alle stukken vrij lang zijn.

Er staat gelukkig veel goeds tegenover: de wervelende opener Kitty Kitty (‘follow the tweeter’, ‘orange entertainer’, over welke staatsman zou dat gaan?) is De Staat op z’n vindingrijkst. Mona Lisa: vertrouwd goed. Verrassing: Florims falset in Phoenix en Tie Me Down, een meeslepend duet met Luwten.

De Staat gaat op Europese tournee; de thuiskomst wordt gevierd in de Afas Live in Amsterdam, op 16 maart.

De Staat: Bubble Gum.

Caroline.

(3 sterren)

Meer over