In begrenzing Thron zit een grote bewegingsvrijheid

Hypnose is een groot woord, maar naar de onverstoorbare danseressen in Thron moet je blijven kijken. De virtuositeit zit 'm in het mathematische karakter van de choreografie.

Mirjam Van Der Linden
null Beeld Thron
Beeld Thron

De huidige generatie choreografen zie je dergelijk streng en sereen werk niet snel meer maken. Toch is Thron (troon) van Krisztina de Châtel uit 1984 niet gedateerd. Daarvoor is de schoonheid te klassiek. Hypnose is een groot woord, maar dit complexe minimalistische dansstuk ademt wel zo'n helderheid en concentratie uit dat je ernaar moet blijven kijken.

De paradox van het minimalisme is dat er veel gebeurt. De vijf prachtig onverstoorbare, zowel krachtige als sierlijke danseressen in Thron moeten binnen het doolhofpatroon van beeldend kunstenaar VA Wölfl blijven. Maar in die begrenzing zit een grote bewegingsvrijheid, en dat is meteen de mooie boodschap van deze choreografie.

Thron, Dans
Door: De Châtel sur Place & Neuer Tanz.
Choreografie: Krisztina de Châtel.
3/10, Stads-schouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 14/12.

De basisfrase bestaat uit een stap, nog een stap en een schuif van de ene voet kruislings achter de andere, de armen stil langs het lijf. Simpel. Maar dan volgt het stapelen van variabelen, in allerlei combinaties. Denk aan ruimtelijke patronen (lopen rondom of in horizontale, verticale, diagonale lijnen), dansersformaties (één tegen vier, twee tegen drie, allen samen), tempi (snel, traag, stil), dynamieken (zacht, fel), blikrichtingen. En dan is er nog het lichaam zelf: er komt een zwiepende arm bij, een been, een draai, et cetera.

De virtuositeit zit in 'm in het mathematische karakter van de choreografie en de gelijkmatigheid van de uitvoering. Beide impliceren razend moeilijk telwerk voor de vrouwen. Ze worden daarbij geholpen door de ritmische muziek van Patricio Wang. De nieuw toegevoegde elektronica van Huib Emmer is als een zachte aai. Jammer, want Thron heeft geen dimmer nodig.

Meer over