NieuwsBedtime Stories

In Bedtime Stories lezen kunstenaars voor uit hun favoriete boek

De Volkskrant tip van de dag voor een onlinedosis kunst en cultuur. 

Iggy pop in de podcast Beeld Maurizio Cattelan
Iggy pop in de podcastBeeld Maurizio Cattelan

De mensheid valt grofweg uiteen in twee groepen. Er is het deel dat gelooft of belooft dat je zielerust vindt door dolfijngeluiden, klaterende beekjes of met sonore stem voorgedragen stichtelijke verhalen. En je hebt Maurizio Cattelan.

De conceptuele kunstenaar en aartsprovocateur organiseerde voor het New Museum in New York het online project Bedtime Stories: hij vroeg kunstenaars voor te lezen uit hun favoriete boek of gedicht of zelf iets te schrijven, om in deze onrustige tijden te beluisteren voor het slapengaan. En zo ‘toch samen te zijn in dagen van isolatie’.

Dat zijn natuurlijk geen verhaaltjes geworden waarbij je lekker wegdoezelt. Punkgod Iggy Pop leest met een stem als een grindmolen een liefdesbrief aan zijn overleden hond voor (‘Je rook naar vlees’), muzikant David Byrne reciteert uit psychologisch onderzoek naar patiënten die zich Jezus Christus wanen; kunstenaar Marilyn Minter draagt een eigen limerick over Donald Trump voor.

Tot eind juni lezen onder anderen Jeff Koons, Elizabeth Peyton en Raymond Pettibon ‘echt rare dingen’ (aldus Cattelan) voor. Het perfecte kalmeringsmiddel voor het andere deel van de mensheid.

Meer over