De gidsLuisterboeken

Ik zou er wat voor over hebben als het woord ‘story’ langzaam wordt uitgegumd

null Beeld Sabine van Wechem
Beeld Sabine van Wechem

Aan het begin van het jaar proberen we een nieuwe luisterdienst. En er valt een hoop in te halen.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.

Veel mensen schijnen een nieuw jaar te beginnen met een zuivering. Van lichaam en geest met droge januari en meer sporten, maar ook van portemonnee. Abonnementen worden opgeschoond (ik hoop dat u deze krant heeft gehouden), goede doelen worden gewogen en ook maar weer eens afgevoerd, waarna de hele carrousel van voren af aan kan beginnen, want aan het eind van 2021 hebben we allemaal toch weer zes goede doelen en wat proefabonnementen staan.

Laat ik daarom aan het begin van dit bijzondere jaar – die uitdrukking wil ik er voor de rest van deze eeuw in houden – het goede voorbeeld geven en namens u allen een proef doen bij een nieuwe luisterdienst. Nextory heet hij en ik zou er wat voor over hebben als het woord ‘story’ de komende jaren langzaam wordt uitgegumd, ik kan het niet meer horen. Nextory is net als Storytel en Spotify een Zweeds bedrijf, dat al actief was in Denemarken, Finland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Afgelopen december streek het bedrijf ook in Nederland neer, met een catalogus van in totaal 200 duizend titels, luisterboeken én e-books, veel Engels natuurlijk, maar ook een substantieel deel Nederlands.

Luisteren kan alleen via de app en er zijn voorlopig twee smaken abonnementen: Goud en Familie. Het eerste is een eenpersoonsabo, het tweede geeft toegang aan maximaal vier personen. De prijs van Goud (€ 9,99) ligt 2 euro per maand lager dan bij Storytel (€ 11,99), en 3 euro lager dan bij Kobo Plus (€ 12,99), maar alles hangt natuurlijk af van het aanbod. Ook hier is dat weer onderverdeeld in nogal veel categorieën, maar met wat filteren en sorteren kom je er wel. ‘Kom tot rust met mooie verhalen’, zeggen ze bij Nextory. We gaan het zien, eh, horen.

null Beeld IVK Producties
Beeld IVK Producties

Als je een woord te vaak hoort, kan het zijn betekenis verliezen. Helaas werkt dat bij mij met quarantaine nog niet. Dan maar vol erin, met De quarantainemonologen, oorspronkelijk gemaakt als podcast, dus via die apps te beluisteren, maar ook bij Storytel en Luisterrijk. Een serie van twaalf afleveringen van elk iets minder dan een kwartier, geschreven door Janneke Jansen, Melissa Knollenburg en Julia de Dreu, en gesproken door een keur aan Nederlandse en Vlaamse acteurs. Omdat het een serie is, gaat die natuurlijk vergezeld van de mededeling ‘Seizoen 1’, maar laten we afspreken dat seizoen 2 wel een andere naam krijgt, De vaccinatiemonologen ofzo.

Speciale vermelding voor aflevering twaalf, ‘Dieven’, waarin de monoloog wordt gespeeld door de betreurde Bram van der Vlugt, wiens vertrouwde, donkere stem met de kleine rasp het verhaal vertelt van een oudere kunstenaar die verloren familierelaties overdenkt. Wie hierna nog niet genoeg heeft van het woord quarantaine kan zijn hart ophalen bij Ilja Leonard Pfeijffer, wiens ‘viraal dagboek’, dat hij vorig voorjaar bijhield voor NRC, is voorgelezen door Huub Dikstaal.

null Beeld De Arbeiderspers
Beeld De Arbeiderspers

We hebben een hoop in te halen, want het is alweer zes weken geleden dat deze rubriek in de krant stond, en er is meer op aarde dan de pandemie. Zo verscheen eind vorig jaar De terugkeer van Esther Gerritsen, haar achtste roman, voorgelezen door Anne van Veen. In december was daar De saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer, voorgelezen door Matthijs Wind, en komende week verschijnt Bewaar de zomer van Alma Mathijsen, voorgelezen door haarzelf. Dat laatste is met het aanbod aan professionele stemmen niet altijd een goed idee, maar Mathijsen leest mooi en helder voor en Bewaar de zomer is autobiografisch, dus is haar eigen stem een plus. In dezelfde categorie valt Barack Obama, die zijn A promised land zelf voorlas, 29 uur lang. Er zijn presidenten naar wier stem je nog geen 29 seconden zou willen luisteren, maar als het goed is hoeft dat ook niet meer.

Meer over