InterviewT.J. Miller

‘Ik zie mezelf als een komiek die Hollywood heeft wijsgemaakt dat hij ook acteur is’

De in Amerika omstreden komiek T.J. Miller treedt dit weekend op in Amsterdam, met een show vol absurde humor, filosofie en circusacts.

Joris Henquet
T.J. Miller  Beeld Getty Images
T.J. MillerBeeld Getty Images

Hij stal de show in Silicon Valley, de zeer geestige serie van zender HBO over een groep technerds in het Californische centrum van de nieuwe media. De Amerikaan T.J. Miller speelde hierin vier seizoenen lang Erlich Bachman, de brede, met lange, rossige krullen en dito baard getooide leidersfiguur binnen een groep van contactgestoorde programmeurs. Daarnaast speelt hij barman Weasel in de ironische superheldenfilm Deadpool, werd hij geregisseerd door Steven Spielberg in de recente computergame-avonturenfilm Ready Player One en verleende hij zijn stem aan de ‘meh-emoji’ in de (zwaar geflopte) animatiefilm The Emoji Movie.

Ondanks zijn prominente aanwezigheid in film en tv beschouwt T.J. Miller zichzelf in de eerste plaats als stand-upcomedian. ‘Ik doe al vijftien jaar stand-upcomedy – dat deed ik al voordat ik in films ging spelen. ‘Ik zie mezelf als een komiek die Hollywood heeft wijsgemaakt dat hij ook acteur is’, zegt hij vrijdagochtend aan de telefoon vanuit Kopenhagen, waar hij de vorige avond heeft opgetreden.

Zondag staat de 37-jarige T.J. (Todd Joseph) Miller in Theater de Meervaart in Amsterdam met zijn nieuwe comedyshow The New Nonsense Tour. Miller, die al een jaar met deze show op tournee is, omschrijft het als een mix van absurdisme, filosofie en circus. Miller: ‘Ik zie mezelf als een absurdist. Voor mij is dat een nihilist met humor. Ik behandel thema’s als leven en dood, een wereld zonder religie, maar toch valt er veel te lachen. Ik doe dit keer ook circusacts, om de ernst en lichtheid goed in balans te houden. Ik ga jongleren, heb een act met een buikspreekpop en er ligt de hele avond een trombone op het podium. Daarmee wordt maar één grap uitgehaald; mijn enige politieke grap van de avond. Maar die grap is zo goed dat ik die trombone er graag voor met me meesleep, de hele wereld over.’

T.J. Miller is in de VS niet onomstreden; de acteur wordt de laatste jaren achtervolgd door controversen. Na seizoen 4 verliet hij de cast van Silicon Valley, terwijl hij een van de grote sterren van de serie was. Diverse collega’s brachten naar buiten dat Miller zich zou hebben misdragen op de set, maar zelf zegt hij dat hij toe was aan iets anders en zichzelf niet wilde herhalen. Eind 2017 werd er een #MeToo-beschuldiging aan zijn adres geuit door een anonieme vrouw, die zei dat Miller zich in zijn studententijd schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Miller ontkende de aantijging in de Amerikaanse pers.

Miller zegt nu dat hij deze controversen niet bespreekt in zijn voorstelling. ‘Ik ga niet op het podium zeggen: ‘Het is oneerlijk wat mij is overkomen.’ Het is mijn taak om mensen te laten lachen. En de zalen zitten nog steeds vol, mijn publiek weet mij te vinden, zowel in Amerika als in Europa. Ik heb ook niet het idee dat Hollywood me op dit moment geen filmrollen meer geeft. Ik wilde zelf meer stand-upcomedy gaan doen. Ik ben van Los Angeles naar New York verhuisd, omdat je daar meer kunt optreden. De mensen zijn momenteel zo vergroeid met hun beeldschermen, ik wil ze daarvan weghalen en zorgen dat ze meer in het nu leven. Theater biedt die mogelijkheid.

‘Als er een goede film op mijn pad komt, doe ik zeker mee. Maar ik denk niet dat het ene geweldig idee is om nu een film als The Emoji Movie 2 te maken. Wat mij op dit moment het meest helpt, is stand-upcomedy maken en in direct contact staan met het publiek.’

T.J. Miller – The New Nonsense Tour, 21/10, Theater de Meervaart, Amsterdam

Meer over