'Ik word omringd door heel goede, jonge schrijvers'

Schrijfster Hanna Bervoets (32) won deze maand binnen 24 uur twee literaire prijzen. Zondag trapt ze de eerste editie af van Leesclub Le Monde in Paradiso, Amsterdam.

Door:Gijs Beukers
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Wat is de bedoeling van Leesclub le Monde?

'Dat mensen in aanraking komen met literatuur uit landen waaruit in Nederland niet veel wordt gelezen. Elke keer dat de leesclub bij elkaar komt, kiest een schrijver een interessant boek. De eerste keer ben ik dat, daarna volgen Karin Amatmoekrim, Adriaan van Dis en Jelle Brandt Corstius.

'De leesclub begint 's ochtends om 11 uur, in Paradiso. Ik vertel eerst wat ik van het boek vind, daarna stelt Andrea van Pol, presentatrice van Opium en voorheen Vroege Vogels, vragen. Andrea leidt ook het gesprek in goede banen als mensen elkaar in de haren vliegen - wat je natuurlijk hoopt, want dan is het een goed gesprek.'

Je hebt gekozen voor Anna in kaart gebracht, van de Tsjech Marek Sindelka. Waarom?

'Veel vrienden waren er helemaal weg van en de Volkskrant en NRC gaven vier sterren. Ik vond het boek op bepaalde vlakken ook heel goed, maar ik ben niet over alles enthousiast. Ik wil daar graag over discussiëren.

'Ik hield heel erg van de taal. Sindelka is begonnen als dichter, dat merk je. Hij neemt de tijd en preciseert zijn formuleringen. Hij beschrijft een sneeuwvlokje als een gekristalliseerd ruimtedeeltje dat neervalt op het hoofdpersonage. Vervolgens vraagt hij zich af waar het sneeuwvlokje terechtkomt. Misschien wel in haar slokdarm?

'Hij zoomt ook regelmatig uit. Een scène speelt zich af in de trein. Een vrouw is jaloers omdat haar man naar andere meisjes kijkt. Sindelka schrijft vervolgens dat de vrouw die avond een gebarsten glas in haar keukenkastje zal vinden. Dit heeft een ontroerend en bijna sprookjesachtig effect.

Deze ingenieuze verhalen zijn grootse literatuur

Lees hier de recensie van Anna in kaart gebracht.

'Sociale situaties worden in dit boek heel precies ontleed: wat gebeurt hier, wat voelt iedereen hier? In dezelfde scène in de trein zitten ook een oudere vrouw en een jongen, twee vreemden voor elkaar. Een meisje komt binnen en is heel aanwezig, waardoor de oudere vrouw en de jongen meteen een soort bondgenoten worden. Het meisje geeft dan een snoepje aan de jongen, waardoor de jongen ineens denkt: o, dit is raar, nu zit ik in het team bij het meisje. De oudere vrouw, die 30 seconden daarvoor nog bondgenoot was, is nu de ander geworden. In dit soort precieze beschrijvingen is Sindelka een meester.

'Toch ben ik het niet met alle positieve kritieken eens. Sindelka wordt geroemd om zijn vlijmscherpe cultuurkritiek. Over porno schrijft hij: alle mannen waren bodybuilder, alle vrouwen anorectisch. Ik vind dit niet origineel en geen vlijmscherpe cultuurkritiek. Sowieso weet ik niet of een scheidslijn bestaat tussen vlijmscherpe cultuurkritiek en cynisme.'

Leesclub le Monde

De eerste editie van Leesclub Le Monde vindt plaats op 29 januari 2017 om 11.00 uur in Paradiso in Amsterdam. Bij iedere editie is ook een vast leespanel aanwezig bestaande uit Maarten Westerveen, Babs Gons en Caspar van Gemund. De Volkskrant is mede-organisator. Voor meer informatie en kaartverkoop: volkskrant.nl/kijkverder.

Hoe veel sterren zou jij hebben gegeven?

'Ik háát die sterren. Als dit een debuut was geweest, had ik gezegd: wow, vier sterren, het is echt een goede schrijver. Als dit de tiende roman is van iemand die al vier keer hetzelfde heeft geschreven, geef ik drie sterren. Nu is het allebei niet het geval, 3,5 dan? Stom hè. Volgens mij zijn veel recensenten ook niet blij dat ze sterren moeten geven.'

Jij komt er bij critici goed vanaf. Anderhalve week geleden won je de Frans Kellendonk-prijs en de BNG Literatuurprijs. Ben jij zo goed of is de concurrentie zo slecht?

'De jury's zijn gewoon goed, haha. Nee, de concurrentie is te gek. Ik word omringd door heel goede, jonge schrijvers. Wat ons bindt is niet per se de thematiek, maar de betrokkenheid bij de literatuur.'

Meer over