De flexibele opiniemakerThomas Hogeling

Ik weet wat de vergeten groep echt drijft: Mark Rutte op een fiets

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de stille meerderheid wil Mark Rutte op een fiets.

Thomas Hogeling

Na de kabinetsval las ik onder meer in deze krant geweldige analyses. Over de trias politica, ministeriële verantwoordelijkheid, demissionair crisis managen, institutioneel racisme, het vervolg van de campagnes en hoe dit allemaal invloed heeft op de verkiezingen in maart.

Wat kon ik nog toevoegen aan zo veel kennis? Van mensen die meerdere slachtoffers van de toeslagenaffaire uitgebreid hebben geïnterviewd, systeemkritiek leveren zonder dat het onbegrijpelijke wartaal wordt, die moeiteloos een relevante vergelijking oplepelen met eerdere parlementaire crises? Ik voelde mij geïntimideerd.

Totdat ik besefte dat er ook iemand moet zijn die het opneemt voor wat hij dan zelf ‘de stille meerderheid’ noemt. Iemand die de discussie even afremt en iets zegt als: ‘Vergeet niet dat waar wij het nu over hebben voor heel veel mensen een ver-van-hun-bedshow is.’ Die mensen zijn niet zozeer ongehoord, ze laten alleen zelden van zich horen. Ze demonstreren nooit, tekenen weinig petities; ze stemmen gewoon. Zonder te willen generaliseren doel ik hier op de achterban van de VVD. Wat bezielt ze? Waarom stijgt hun partij na de staatsrechtelijke schwalbe van hun leider met twee zetels in de peilingen?

Om daarachter te komen besloot ik eens goed naar ze te luisteren en daarom weet ik nu wat deze vergeten groep echt drijft: Mark Rutte op een fiets. Ze hebben geen idee wat een toeslagenaffaire is, laat staan waarom het kabinet is gevallen, maar Mark Rutte op een fiets is beeldtaal die ze allemaal begrijpen. Daar kun je minnetjes over doen, maar dat vinden ze gewoon mooi. Dat de BBC schrijft:After a cabinet meeting the Dutch leader cycled to the palace to submit the government’s resignation to King Willem-Alexander.’ Schitterend! Wat als de volgende premier geen fiets heeft, of zelfs helemaal niet kan fietsen? Dat zijn oprechte zorgen, die moeten we serieus nemen.

Meer over