Tv-recensieHaroon Ali

Ik kan uren kijken naar de blije boomers in het Top 2000 Café

Haroon Ali Beeld null
Haroon Ali

Gelukkig is er nog één oer-Hollandse decembertraditie waar iedereen van kan genieten, al dan niet ironisch. Dan heb ik het natuurlijk over het Top 2000 Café. Of beter gezegd: de livestream van het Top 2000 Café, tot de jaarwisseling te bekijken via NPO Radio 2 en NPO Extra. Want het is nogal wat om naar Hilversum af te reizen voor een radiostudio-plus-bar waar je maar een half uurtje mag rondkijken. Twee biertjes en je moet weer naar buiten. Toch staan mensen hier graag uren voor in de rij. En dat in die kou, ook al hebben ze een feesttent naast het café gezet. 

Ik kijk liever vanaf de luie bank naar mensen die dat er allemaal wél voor over hebben; de fanatiekelingen die om vijf uur ’s ochtends opstaan om met de vriendengroep naar het Mediapark te gaan, als jaarlijkse traditie, omdat ze elkaar ook in het muziekcafé hebben ontmoet. Ik geniet van de radionerds die vijftig foto’s maken van de studio, mét flits, en van blije boomers die iets te enthousiast meelallen met deprimerende songteksten zoals: ‘The dreams in which I’m dying are the best ones I’ve ever had’, uit het nummer Mad world. Het is ook tamelijk hallucinerend om dj Leo Blokhuis te zien springen op de synthesizers van Tiësto’s tranceknaller Traffic.

De extase van hupsende dames in stippeltjesjurken, die schaterlachend naar de camera zwaaien, is al aanstekelijk genoeg om uren te blijven kijken, als een warme deken over de kerstkater. Maar we worden ook nog eens getrakteerd op hartenkreten uit heel het land, van kijkers die eigenlijk de volgende dag vroeg op moeten om oliebollen te verkopen bij de voetbalclub, maar niet kunnen stoppen met kijken. Kevin laat weten dat ook Uithuizen losgaat op de Top 2000. Ik lees liefdesverklaringen en zelfs huwelijksaanzoeken, met koosnaampjes als ‘apenkop’ en ‘sjnoebel’, of krachtig in al zijn eenvoud: ‘Getrouwd – Hans.’

Tophits en een topsfeer in het Top 2000 Café. Beeld null
Tophits en een topsfeer in het Top 2000 Café.

Soms glippen er smakeloze berichten door de filter. Zo stuurde iemand: ‘Wij komen met het gezin de deur niet uit voor de Top 2000! Groeten uit Ruinerwold – Gerrit.’ Kijkers schrokken, want boerderijvader Gerrit Jan van D. wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. Dit bericht viel ook slecht: ‘Vanuit Dubai overgekomen voor de Top 2000. Groetjes uit Vught, Ridouan’, een grap over de onlangs aangehouden topcrimineel Ridouan T. Er was ook wat ophef toen dj Rob Stenders het lef had om een nummer van Marco Borsato na één minuut af te kappen. Don’t fuck with the playlist!

Verder verliep de muziekmarathon zonder grote ongeregeldheden. Onbekende, échte Nederlanders kregen weer de zeldzame kans om op tv te komen. Het was, zoals vanouds, reuzegezellig in het Top 2000 Café, met een publiek dat net zo gemêleerd is als de hitlijst en de mensen die erop stemmen. Dit jaar met stip binnen op nummer 9, hoe kan het ook anders na alle protesten: De boer dat is de keerl van Normaal.

Trends
Een parade van boerenhits en een Nederlands record in de topvijf: dit is de nieuwe Top 2000.

Meer over