Ik Jol

'Hijo hier puta daar, pak jij dit gele kaartje maar'

Bromet Charles

De biografie die alles zegt, dat schept een hoop verwachtingen. Worden die waargemaakt? Gedeeltelijk. Oud-scheidsrechter Dick Jol is er eens goed voor gaan zitten en diept met plezier smakelijke anekdotes en meesterlijke oneliners op.

Nou, kom maar op. 'Kap nou eens met dat geouwehoer van je, je haalt jezelf uit je spel, zelfs je schoonvader ziet datje geen pepernoot raakt', zegt hij tegen Mark van Bommel tijdens de UEFA Cupwedstrijd tussen Feyenoord (gecoacht door Bert van Marwijk) en PSV in 2002. 'Die heeft er toch geen ene reet verstand van', reageert Van Bommel gevat. Jol fluit vervolgens voor rust en zegt tegen de speler: 'Dat zal ik hem meteen wel even vertellen.' Daarop komt Van Bommel als een raket op hem af. 'Niet doen, niet doen!' Jol was het ook niet van plan, maar vond het leuk Van Bommel op de kast te krijgen.

Nog eentje graag. In de rust van een Champions Leagueduel van Real Madrid komt Roberto Carlos woest op Jol afgerend. De Braziliaan blijft maar schreeuwen en strooien met de term 'Hijo de Puta', hoerenjong. Jol verstaat er verder weinig van. Datzelfde probleem heeft Carlos als Jol even later antwoordt met: 'Hijo hier, puta daar, pak jij dit gele kaartje maar.'

Nog opvallende ontboezemingen van deze oud-arbiter? Jol, die als voetballer in het Haagse vanwege zijn ruwe spel bekendstond als 'De Barbaar', werd ondanks zijn imposante fysiek afgekeurd voor militaire dienst. 'Ik had aambeien. Als je daar tijdens een patrouille last van had, kon je waarschijnlijk van de jeuk je Uzi niet goed op de vijand richten of zo', zegt hij.

Hij vertelt graag hè? Maar over zijn zoon Gerald en dochter Roxanne, die hij al jaren niet meer ziet, zwijgt hij. 'Ik was duidelijk de boze wolf, ik moest worden kaltgestellt', zegt hij over de houding die zijn ex-vrouw Audrey aannam na hun scheiding in 1995. Het is een van de weinige dingen die hij kwijt wil over deze pijnlijke kwestie.

Wat heeft hij te melden over het gokschandaal uit 1995? Dat heeft duidelijk een litteken achtergelaten. 'Daar kan dokter Robert Schoemacher van Medisch Centrum Scheveningen met de best mogelijke plastische chirurgie niets aan veranderen', zegt Jol. Opvallend is dat vooral auteur Chris Willemsen het woord voert over deze hele episode uit Jols carrière. En dat is een rare breuk met de verteltrant in de rest van het boek. Het optreden van diverse media en dat van functionarissen van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond wordt ineens van scherpe kritiek voorzien.

Is dat hinderlijk? Het is vooral onnodig, de feiten zouden voor zich moeten spreken. Maar Willemsen is te zeer betrokken. Dat blijkt helemaal uit zijn merkwaardige nawoord, waarin de auteur, in navolging van zijn onderwerp, de aanval opent op de KNVB. 'De structuur van de bond mag behoorlijk op de schop en de huidige beleidsbepalers van de sectie betaald voetbal zouden collectief uit hun functie moeten worden ontheven.'

Poeh poeh. Tja, daar zit je als lezer niet echt op te wachten.

Meer over