IFFR 2018: ook dit jaar hebben Bero Beyer en zijn programmeurs aansprekende filmmakers gestrikt

Van 24 januari t/m 4 februari vindt het IFFR plaats. Onder de leiding van directeur Bero Beyer is het festival opgebloeid en ook dit jaar heeft hij weer prominente gasten gestrikt.

Bero Beyer, directeur van het International Film Festival Rotterdam. Beeld ANP Kippa
Bero Beyer, directeur van het International Film Festival Rotterdam.Beeld ANP Kippa

Vorig jaar werd het International Film Festival Rotterdam opgeluisterd door een masterclass van regisseur Barry Jenkins, die een maand later een Oscar zou winnen voor zijn film Moonlight. Beter kon het niet: de halve wereld trok aan Jenkins, maar die koos voor Rotterdam. Ook dit jaar hebben artistiek directeur Bero Beyer (48) en zijn programmeurs aansprekende filmmakers gestrikt. Een aantal geeft masterclasses, onder wie Lucrecia Martel (La ciénaga), een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse cineasten. De Argentijnse brengt haar hypnotiserende, soms bijna surreële koloniale drama Zama mee.

Ook Sean Baker komt spreken, de Amerikaanse regisseur van het verbluffend naturalistisch geacteerde The Florida Project, een zekere publieksfavoriet. De film gaat over een klein meisje en haar werkeloze moeder, die rondhangen in en om de verloederde pastelkleurige motels nabij Disney World.

Nog een opvallende gast, en spreker: filmmaker Paul Schrader (tevens scenarist van Martin Scorsese), die nieuw én oud werk meebrengt. Ontevreden over de versie die de studio uitbracht van zijn thriller Dying of the Light (2014), kaapte de 71-jarige Amerikaan het filmmateriaal. 'Een rebelse daad', zegt directeur Beyer. 'Het is nog een beetje geheim, maar ik ga ervan uit dat we zijn re-cut vertonen.' Verder komt actrice Charlotte Rampling langs: de eerste festivaldag is ze te gast voor een Big Talk, een diepgaand gesprek over haar werk met onafhankelijke filmmakers.

Het is het derde festival onder leiding van de succesvolle Beyer: de bezoekcijfers zijn hoog, de zaalgesprekken zijn energieker, de themaprogramma's minder abstract. En ondanks de grote hoeveelheid films is de programmering geen wirwar. Beyer schroefde het aantal films (en prijzen) in de Hivos Tiger-competitie terug naar acht films. Ook dit jaar is er een Nederlandse titel bij, Possessed, van Rob Schröder en het kunstenaarscollectief Metahaven. 'Een soort kakofonisch essay over hoe de jonge generatie naar de wereld kijkt', aldus Beyer.

IFFR, 24/1 t/m 4/2, diverse locaties in Rotterdam.

Meer over