Iedereen is ineens #verliefdopgriet

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Iedereen is ineens #verliefdopgriet.

Griet op de Beeck. Beeld Vera de Kok
Griet op de Beeck.Beeld Vera de Kok

Sir Edmund is terug van vakantie, de talkshows zijn weer begonnen, maar in boekenland is het nog steeds komkommertijd. De CPNB Bestseller 60 staat vol boeken die maanden geleden hun intrede deden in de lijst, en de toptien is - met namen als Fajah Lourens, Hanya Yanagihara en Karin Slaughter, goed voor respectievelijk een tweede, derde en vijfde plaats - de hele zomer vrijwel onveranderd gebleven. Van Saskia Noorts thriller Huidpijn werden sinds de presentatie op 5 juli maar liefst 100.000 exemplaren verkocht, maakte uitgeverij Ambo|Anthos afgelopen dinsdag bekend - en daarmee is de thriller al zeven weken lang de onbetwiste nummer 1.

En toch was het niet de week van Saskia Noort, maar van Griet Op De Beeck. Zondagavond veroverde de Vlaamse schrijfster als Zomergast nummer-4 de harten van heel tv-kijkend Nederland. 'Wat een prachtige vrouw', klonk het op Twitter, en iedereen was ineens #verliefdopgriet - niet alleen door hoe en wat ze vertelde (over beschadigde kinderen, een eetstoornis en de veerkracht van de mens), maar ook vanwege haar bruine puppy-ogen en eeuwige glimlach.

Op naar de winkel dus voor haar debuut Vele hemels boven de zevende, haar doorbraakroman Kom hier dat ik u kus en haar meest recente verhalenbundel Gij nu.

En net als de bestseller Bonita Avenue, die na de Zomergasten-uitzending met Peter Buwalda van vorig jaar een rentree maakte in de bestsellerlijst, kregen de drie van Griet ook weer een opleving.

Gij nu steeg 17 plekken (van 49 naar 32), Vele hemels 15 (van 40 naar 25) en Kom hier dat ik u kus gaat op een 16de plaats zijn 100ste week in. Hoewel het totale aantal verkochte exemplaren van Griets boeken vóór Zomergasten al tegen de 500.000 aanliep, is de markt blijkbaar nog steeds niet verzadigd.

CPNB bestseller 60

1. Saskia Noort - Huidpijn; Ambo Anthos (7)

Tv-presentatrice heeft duistere kant.

2. Fajah Lourens - Killerbody dieet; Kosmos (18 )

Gezond en strak in 12 weken.

3. Hanya Yanagihara - Een klein leven; Nw Amsterdam (18)

Briljante Jude worstelt met trauma's.

4. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (76)

5. Karin Slaughter - Verborgen; HarperCollins (10)

6. Jeff Kinney - FF offline; De Fontein Jeugd (11)

7. Samuel Bjørk - Ik reis alleen; Luitingh-Sijthoff (56)

8. Jojo Moyes - Voor jou; De Fontein (54)

9. André Hoogenboom - Max; Karakter (4)

10. Roald Dahl - De heksen; De Fontein (3)

Meer over