Albumrecensie

Ieder nummer van de Zuid-Afrikaanse compilatieplaat Indaba Is heeft wel iets dat naar meer verlangt ★★★★☆

null Beeld

Drie jaar nadat Brownswood de hedendaagse Londense jazzscene in kaart bracht op We Out Here, klaart het label hetzelfde klusje met Zuid-Afrikaanse jazz op Indaba Is.

Zangeres en pianist Thandi Ntuli en zanger Siyabonga Mthembu zetten acht ensembles bij elkaar om in een vijfdaagse sessie in een studio in Johannesburg te laten horen hoe veelzijdig de jazz daar nu klinkt.

De curatoren zijn zelf ook te horen, en brengen meteen wat extra jolijt in het openingsstuk Ke Nako van pianist Bokani Dyer. Mthembu zelf kennen we vooral van The Ancestors, waarmee de Britse saxofonist Shabaka Hutchings twee albums opnam. Zijn bezwerende spirituals sieren diverse nummers op dit stevig door zang gedragen album. Zingen is belangrijk in hedendaagse Zuid-Afrikaanse jazz, maar let ook even op het waanzinnige Rhodes-spel van Nduduzo Makhathini of de trompet van Lwanda Gogwana.

Ieder nummer heeft hier wel iets dat naar meer verlangt. Gelukkig is er ook de aanbevelenswaardige compilatie met deels dezelfde muzikanten New Horizons, die eind vorig jaar verscheen.

Diverse Artiesten

Indaba Is

Jazz

★★★★☆

Brownswood/News

Meer over