Review

Ieder kind moet Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren in huis hebben

Wie wil er nu niet de dochter of zoon van een roverhoofdman zijn? Ronja's leven is allesbehalve saai: met de zingende en zuipende rovers valt altijd wat te beleven. Als Ronja vriendschap sluit met Birk, de zoon van een rivaliserende bende, krijgen hun ouders daar zo'n knallende ruzie over dat de twee besluiten samen weg te lopen.

Pjotr van Lenteren
null Beeld
Beeld

In Ronja de roversdochter van de wereldberoemde Zweedse schrijfster Astrid Lindgren, bekend van Pippi Langkous, zijn het uiteraard de kinderen die winnen. Aan het begin van de winter moeten de roverhoofdmannen op de knieën om het kroost weer veilig bij de haard te krijgen.

Dit oerverhaal over zelfstandig worden geldt ook in Nederland als een klassieker. Het verscheen in 1982 voor het eerst in vertaling bij uitgeverij Ploegsma, won het jaar daarna een Zilveren Griffel en de film werd vele malen herhaald op televisie. Net als in Zweden liepen er ook in Nederland ineens honderden Ronja's rond.

Eigenlijk moet ieder kind Ronja de roversdochter in huis hebben, vinden de initiatiefnemers van Geef een boek cadeau, een samenwerking van boekhandels, gecoördineerd door kinderboekenuitgeverij Lemniscaat, met partners als Sardes, Stichting Lezen en Schrijven en Staatsbosbeheer. Daarom ligt sinds een week de paperbackversie voor 2 euro in de boekwinkel en zijn er in het hele land grote en kleine acties rond het boek.

Ronja de roversdochter

Fictie
Astrid Lindgren
Met illustraties van Ilon Wikland
Uit het Zweeds vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur.
Ploegsma, 208 pagina's, paperback tijdelijk €2,-
Vanaf 10 jaar

Opa's en oma's kunnen het boek schenken aan al hun kleinkinderen, maar er zijn ook scholen die het boek aan hele klassen tegelijk geven en boekhandels die aan de toonbank geld inzamelen om zoveel mogelijk exemplaren apart te kunnen leggen voor huishoudens die geen geld hebben voor kinderboeken. Op die manier hoopt de organisatie dat straks ieder kind een eigen bibliotheek met klassiekers heeft.

Met 285 duizend verkochte exemplaren van Oorlogswinter van Jan Terlouw in 2016, het eerste jaar van de actie, zijn de organisatoren aardig op weg om dit voor elkaar te krijgen. Vorig jaar was het de beurt aan Achtste groepers huilen niet van Jacques Vriens en De Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler.

Belangrijk om te weten: hoewel met zachte kaft, gaat het om heruitgaven die verder dezelfde kwaliteit hebben als het origineel. Geen dundruk met priegelige letters dus, maar boeken om een leven lang te bewaren.

Meer over