nieuwsdocumentaire festival

Idfa opent met de wereldpremière van de Paraguyaanse documentaire Nothing but the Sun

Het International Documentary Festival Amsterdam opent 18 november met de wereldpremière van Nothing but the Sun. Dat is woensdag bekend gemaakt door artistiek directeur Orwa Nyrabia tijdens de presentatie van de aanstaande 33e festivaleditie.

Beeld uit Nothing but the Sun. Beeld Nothing but the Sun.
Beeld uit Nothing but the Sun.Beeld Nothing but the Sun.

De film van de Paraguyaans-Zwitserse regisseur Arami Ullón portretteert in haar documentaire de laatste restanten van het Ayoreo-volk, dat met geweld is verdreven uit het voorouderlijke grondgebied te Paraguay. De oorspronkelijke bewoners hebben niks gewonnen met de komst van de witte missionarissen, en zitten nu klem tussen de moderniteit en hun al grotendeels vervaagde cultuur.

Filmmakers zullen dit jaar zo min mogelijk afreizen naar het festival, vanwege de pandemie. Maar vanuit huis, en door middel van een videoverbinding, zullen ze wel deelnemen aan nagesprekken na afloop van de vertoningen. ‘Het is belangrijk om fysieke premières te houden', zegt directeur Nyrabia. ‘Uiteraard zolang het veilig kan en is toegestaan. We voelden die behoefte ook sterk onder de filmmakers. Die hebben vaak jaren aan hun films gewerkt, dan is enkel een online-première te weinig, dat is te kaal. Regisseurs hechten zeer aan de beleving van een zaal, zelfs al zit daar slechts een beperkt aantal mensen.’

De openingsfilm Nothing but the Sun wordt ook meteen in veertig theaters vertoond door het hele land, evenals andere films uit het Idfa Extended programma. Overige prominente titels uit dit reizende programma zijn onder meer Gunda van Victor Kossakovsky, The Mole Agent van Maite Alberti en Notturno van festivalhoofdgast en Gouden Beer- en Gouden Leeuw-winnaar Gianfranco Rosi. Ook de Nederlandse getijdenfilm Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon is gedurende het festival in diverse steden te zien.

In het Amsterdamse filmmuseum EYE en het Pathé Tuschinski theater gaan tussen 18 en 25 november in totaal honderdvijftig films in première. Ook zijn er na afloop vraaggesprekken met de makers. Vanwege de door Corona-veiligheidsprotocollen beperkte zaalcapaciteit is Idfa dit jaar uitgebreid met een omvangrijk, tot 6 december verlengd online-programma.

Verbetering: Regisseur Arami Ullón werd in een eerdere versie van dit artikel abusievelijk aangeduid als een man. Arami Ullón is een vrouw. Dit is verbeterd.

Meer over