NieuwsIdfa-award

Idfa-hoofdprijs voor dubbelportret gevluchte Cubaanse vriendinnen

In a Whisper heeft woensdag de Idfa-award voor beste lange documentaire gewonnen, de belangrijkste prijs van het internationale documentairefestival in Amsterdam.

De internationale jury prijst de film als een ‘verfrissend document over het vrouw-zijn’. Beeld In a Whisper
De internationale jury prijst de film als een ‘verfrissend document over het vrouw-zijn’.Beeld In a Whisper

In het dubbelportret van de uit Cuba gevluchte Heidi Hassan en Patricia Pérez Fernández wisselen de twee voormalige hartsvriendinnen en prille veertigers ervaringen uit over hun levens. Samen doorliepen ze de filmacademie nabij Havana, nog vol dromen die niet uitkwamen in het door censuur en schaarste beknelde Cuba. De vlucht naar Europa zette een kras in de vriendschap: Heidi ging eerst en liet Patricia achter. Zoveel jaar later pakken ze het contact op, in videobrieven: een serie kunstige en openhartige bekentenissen over hun losgeweekte levens, die ver weg van familie en geboortegrond niet zonder teleurstellingen verliepen. De internationale jury prijst de film als een ‘verfrissend document over het vrouw-zijn, een eerbetoon aan verlies en bovenal een viering van vriendschap, gedrevenheid en kwetsbaarheid.’

Ook de Iraanse openingsfilm van de 32ste editie van International Documentary Filmfestival Amsterdam werd bekroond door de jury. Mehrdad Oskouei’s Sunless Shadows, een indringend portret van een groepje wegens moord veroordeelde jonge vrouwen in de Iraanse gevangenis, won de prijs voor beste regie. Rotjochies, de in de internationale competitie opgenomen Nederlandse documentaire van Maasja Ooms (Alicia, 2017) won prijzen voor het beste camerawerk én beste montage. In de film, die deze week al bij de NPO werd vertoond, volgt de filmmaker ontspoorde Nederlandse pubers die op het Franse platteland onder begeleiding aan zichzelf werken. Ooms – de vlieg op de muur – kaatst de stugheid van de jongeren knap op het falende ouderlijk gezag in hun puberlevens.

Rotjochies kreeg ook een ‘eervolle vermelding’ in de competitie voor Nederlandse documentaires, die werd gewonnen door het weemoedige en voorzichtig optimistische Sidik en de panter, van de Nederlandse Koerd Reber Dosky (Radio Kobani). Hij trok de besneeuwde en door oorlog en deportatie getekende bergen van Irak in, waar zijn familie vandaan komt, om een zoektocht te filmen naar de bijna uitgestorven Perzische panter. Áls het bijna mythische dier zich weer vertoont, worden de bergen beschermd natuurgebied – mogelijk houdt dit oorlogsgeweld op afstand.

Ook in de sectie middellange documentaire werd een Iraanse film bekroond. In Anticlockwise toont Jalal Vafaei hoe het leven onder het islamitische regime het leven van zijn politiek geëngageerde familie verscheurde.

De VPRO Idfa-publieksprijs wordt vrijdag bekendgemaakt. De Syrische film For Sama van Waad al-Kateab en Edward Watts is favoriet, een persoonlijk portret van een jonge moeder en haar man (die arts is) in de belegerde stad Aleppo.

Idfa-awards

Beste lange documentaire
In a Whisper (Heidi Hassan en Patricia Pérez Fernández)

Beste regie
Sunless Shadows (Mehrdad Oskouei)

Beste camera/montage
Rotjochies (Maasja Ooms)

Beste middellange documentaire
Anticlockwise (Jalal Vafaei)

Beste Nederlandse documentaire
Sidik en de panter (Reber Dosky)

Beste documentairedebuut
Solidarity (Lucy Parker)

Beste korte documentaire
Up at Night (Nelson Makengo)

Beste digitale vertelkunst
The Waiting Room VR (Victoria Mapplebeck)

Meer over