Idee

Wellicht is het het een overbodige waarschuwing maar je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn: berg u wanneer de beleidsbepalers bij de commerciële tv-stations zeggen dat ze werkelijk hebben nagedacht over het treffen van een zekere maatregel....

Dat leidinggevenden bij veel van die stations zich de infantilisering van de natie tot levenstaak hebben gesteld, ach, mij hoor je er niet over. Dat ze dit grote werk kracht bijzetten door binnen hun eigen organisatie vrijwel uitsluitend reeds onherstelbaar getroffenen een dienstbetrekking aan te bieden, tsja, ze doen maar.

Nee, je moet pas echt op je tellen passen als deze soort last dreigt te krijgen van een idee. Dan is het oppassen geblazen, zijn de gevolgen doorgaans niet te overzien.

Bart Soepnel heet ie, de programmadirecteur van SBS 6. Hij had een idee. Om de finale om de FA Cup, vorige week zaterdag, niet rechtstreeks maar met een uurtje vertraging uit te zenden. Bij wijze van service aan 'het winkelend publiek'. Om vier uur, het traditionele aanvangstijdstip van de FA Cup-finale, zijn de winkels nog open. Vandaar.

Goed hè, zo'n man. Nee, dat is nou echt iemand die begrijpt hoe je de voetballiefhebber van dienst kunt zijn. Lijkt me wel een kandidaat voor het commercieel directeurschap bij AZ.

Je moet er niet aan denken dat SBS 6 nog eens de uitzendrechten verwerft op de Tour de France. Live uitzending van de beklimming van de Aubisque om één uur 's middags?

Soepnel wikt en weegt, wordt getroffen door een lumineuze inval en schrijft een memo aan zijn sportredactie: 'Uitzending verplaatsen naar prime time, half acht 's avonds. 's Middags komen kinderen uit school. Lunchtijd voor het werkvolk. NB: beklimming Aubisque vier kilometer inkorten.'

Ha, SBS 6 heeft de finale van Roland Garros! Soepnel grijpt in: 'Verplaatsen naar zondagavond na Studio Sport. Zondagmiddag is voor familiebezoek. NB: zondagavond biedt mogelijkheid tot vergroting marktaandeel wegens VPRO op Nederland 3'

Er keek zaterdagmiddag uiteraard geen hond naar Chelsea - Middlesbrough op SBS 6. De echte liefhebber wist de live registratie van de BBC te vinden en bovendien bood het mooie weer nog andere mogelijkheden voor een prettige besteding van de middag.

Ach gut, wat zijn het toch een zieligerds, daar bij SBS 6. Maken een programma over eerste divisie voetbal waarvan de kijkcijfers ook al zo bedroevend zijn. Ik waarschuw ze nog één keer, al die onzaligen van SBS, Veronica, RTL en wat er nog meer aan zit te komen: doe het niet, voetbal uitzenden. Geef dat toch gewoon aan de NOS, waar het serieuze werk thuishoort. Er resteert nog zoveel:

het ijsgala van Heerenveen, de sterkste man van Nederland, alles waar veel lawaai aan te pas komt (motoren, auto's), de Acht van Chaam, het Nederlands Artiestenelftal versus het Burgemeesterselftal, Spel Zonder Grenzen. Op 8 juni is in Boxtel het NK boomzagen! Prime time, Soepnel!

Marcel van Lieshout

Meer over