Hustons Hollywood

Actrice en model Anjelica Huston groeide op in de wereld van glamour en film en kan daarover erg leuk vertellen. Dat heeft ze nu ook gedaan, in een tweedelige autobiografie.

Pauline Kleijer
Mick Jagger, Jerry Hall en Anjelica Huston Beeld Ron Galella / WireImage
Mick Jagger, Jerry Hall en Anjelica HustonBeeld Ron Galella / WireImage

Ze bracht haar kinderjaren door in een kasteel op het Ierse platteland, was tiener in het hippe Londen van de jaren zestig, werkte als fotomodel in New York en trok uiteindelijk naar Los Angeles, waar ze furore maakte als actrice. Het leven van Anjelica Huston klinkt als een sprookje. En dat is het ook steeds geweest, blijkt uit haar memoires, waarvan het tweede deel recentelijk verscheen. Een sprookje vol hoogte- en dieptepunten, met een grimmige, duistere kant.

Watch Me heet Hustons in november verschenen boek, waarin ze onder meer haar zeventien jaar durende knipperlichtrelatie met Jack Nicholson beschrijft. Een jaar eerder verscheen A Story Lately Told, het verhaal van haar jeugd. Eigenlijk had het één autobiografie moeten worden; Huston schreef het allemaal in één ruk op. Maar ze bleek zo veel te vertellen te hebben dat haar uitgever het liever opsplitste. Geen gekke beslissing: wie de twee delen achter elkaar leest, krijgt een duizelingwekkende hoeveelheid informatie over zich heen. Huston beleeft in een paar jaar tijd meer dan de meeste mensen in hun hele leven.

Prettige kost is het, en niet alleen vanwege de roddels en fraaie achter-de-schermen-anekdotes. Het aardige van de goed geschreven memoires is de nuchtere toon. Huston wekt geen moment de indruk zich beter voor te doen dan ze is. Waar de meeste beroemdheden er in hun autobiografie op hameren dat ze zo gewoon zijn gebleven, bevestigt Huston vrolijk haar bijzondere status. Logisch: gewoon is ze nooit geweest.

De Huston-dynastie

De Hustons vormen een bijzonder Hollywoodgeslacht. Drie generaties van de familie werden bekroond met Oscars: actrice Anjelica Huston voor haar rol in Prizzi's Honor (1985) (beste vrouwelijke bijrol), haar grootvader Walter Huston voor zijn rol in The Treasure of the Sierra Madre (1948), vader John Huston (regisseur van talloze klassiekers, van The Maltese Falcon tot The Dead), voor zowel regie als scenario van dezelfde film. Anjelica is niet de enige telg die in het filmvak is terechtgekomen. Haar broer Tony werkte als scenarioschrijver, halfbroer Danny is acteur en regisseur. Een vierde generatie timmert aan de weg: Jack Huston, zoon van Tony, acteerde onder meer in American Hustle en Kill Your Darlings.

Hollywoodfamilie

Ze werd in 1951 geboren in een roemrijke Hollywoodfamilie: haar grootvader was de acteur Walter Huston, haar vader de befaamde regisseur John Huston, die er al drie huwelijken en meer dan tien films op had zitten (waaronder klassiekers als The Maltese Falcon, The Asphalt Jungle en The Treasure of the Sierra Madre). Zijn vierde vrouw, Anjelica's moeder, was ballerina Enrica Soma. Met haar verhuisde hij naar Ierland, waar hij een omvangrijk landgoed en bijbehorende bebouwing op de kop tikte.

In A Story Lately Told beschrijft Anjelica Huston gloedvol hoe ze daar als een prinsesje opgroeide, omgeven door personeel, beroemde huisvrienden en een arsenaal aan paarden en andere dieren. Vader John was meestal weg (bij haar geboorte stond hij op de set van The African Queen in Belgisch-Congo; het nieuws bereikte hem dagen later per telegram). Als hij thuiskwam, bracht hij de kostbaarste geschenken mee. En een onvoorspelbaar humeur: altijd had Anjelica het gevoel dat ze bij hem op haar tenen moest lopen.

John Huston was een imponerende man. Steeds op zoek naar avontuur, hoge eisen stellend aan zijn omgeving. 'Is er nog nieuws?', was zijn standaardvraag aan de ontbijttafel, waarbij hij van zijn kinderen verwachtte dat ze onderhoudende verhalen opdisten. Maar wat moest je voor nieuws vertellen, vroeg de kleine Anjelica zich gespannen af, als je je vader voor het slapengaan nog had gezien?

Hoewel ze geen vergelijkingsmateriaal had, drong toch langzaam maar zeker tot haar door dat haar ouders geen normaal huwelijk hadden. Haar moeder woonde met de kinderen in het 'kleine huis', de bediendenwoning op het landgoed, terwijl het grote kasteel door vader werd bewoond. John Huston hield er andere vrouwen op na. Anjelica en haar broer Tony werd nooit iets uitgelegd; pijnlijk is de beschrijving van de eerste confrontatie met een halfbroertje in Rome, die plompverloren door haar vader wordt geïntroduceerd. Thuis blijkt haar moeder zeven maanden zwanger te zijn van een andere man. 'Ik stelde geen vragen, want ik was bang voor de antwoorden', schrijft Huston.

Moeder Enrica was toen al naar Londen verhuisd, waar Anjelica zich als losgeslagen tiener kon uitleven. Ze begaf zich onder de Britse upper class, maar ook in kunstenaarskringen. Natuurlijk ontmoette ze er sterren als Marianne Faithful en Mick Jagger. De pagina's van Hustons memoires staan vol bekende namen, maar haar namedropping aanwrijven is onzinnig; als Huston-telg was het gewoon om met beroemdheden te leven. Het hoorde erbij, net als de feesten, premières, landelijke jachtpartijen en trips naar exotische bestemmingen.

A Story Lately Told eindigt zwaarmoedig. Na de tragische dood van haar moeder in 1969 door een auto-ongeluk krijgt Anjelica een relatie met fotograaf Bob Richardson, een complexe man die, naar al snel blijkt, lijdt aan depressies en schizofrenie. Het duurt vier jaar voor ze zich van hem kan losmaken. In die tijd werkt ze als model; met haar opvallende trekken is ze geliefd bij fotografen als David Bailey en Helmut Newton.

De 16-jarige Anjelica Huston met haar vader op een niet nader benoemde filmset. Beeld Rue des Archives/Hollandse Hoogte
De 16-jarige Anjelica Huston met haar vader op een niet nader benoemde filmset.Beeld Rue des Archives/Hollandse Hoogte

Cliffhanger

De breuk met Richardson is de cliffhanger die naar het tweede deel van Hustons memoires leidt. In Watch Me begint ze een nieuw leven in Los Angeles. 'Je hebt zo veel talent en nog zo weinig laten zien. Je zult nooit iets maken van je leven', krijgt ze op een feestje te horen van regisseur Tony Richardson. Het is het signaal dat ze nodig heeft. Want, eerlijk is eerlijk, tot die tijd maakt ze een verwende, dolende indruk; wat haar niet komt aanwaaien, maakt haar onzeker.

Het helpt daarbij niet dat ze zich net in een relatie heeft gestort met een man die akelig veel lijkt op haar vader. Net als John Huston is Jack Nicholson een dominant type, altijd op zoek naar afleiding, omgeven door een entourage van bijzondere, liefst excentrieke vrienden. Het was, schrijft Huston fijntjes, alsof beide mannen steeds op zoek waren naar acteurs voor de bijrollen in hun leven. Nicholson is loyaal en gul, maar ook verre van monogaam - en Huston, gewend geen vragen te stellen, past zich aan.

Watch Me geeft een geestige inkijk in het wilde Hollywood van de jaren zeventig en tachtig. Op droge toon beschrijft Huston de losse omgangsvormen, het drugsgebruik en de schaduwkanten. Voor wat betreft de sappige verhalen is dit het bevredigende deel van de autobiografie, maar vreemd genoeg is Watch Me minder boeiend dan A Story Lately Told. De opbouw is minder hecht en Hustons bovenmatige interesse voor kostuums, make-up en dieren verveelt soms.

Toch is ook Watch Me een sympathiek en interessant verslag van Hustons zoektocht naar een eigen identiteit; naar succes dat ze niet aan haar uiterlijk, naam of beroemde vrienden dankt, maar aan haar eigen prestaties. Het komt uiteindelijk wanneer ze een rol krijgt in misdaadkomedie Prizzi's Honor. De film is geregisseerd door haar vader en Nicholson speelt de hoofdrol, maar Anjelica Huston is in 1985 de enige die er met een Oscar vandoorgaat.

Veel mooie rollen volgen, zoals in The Grifters, The Addams Family en The Royal Tenenbaums. Minder bekend is dat Huston ook twee speelfilms regisseerde: Bastard Out of Carolina (1996) en Agnes Browne (1999). Ze beschrijft het bijna achteloos in Watch Me, als losse probeersels waar ze zich wat onbeholpen in stort. Maar beide films wonnen prijzen en werden geselecteerd door het filmfestival van Cannes.

Vriendelijk

Hetzelfde gevoel voor understatement kenmerkt haar observaties van beroemde vrienden. Ze is mild over Nicholson, die dol op haar was, maar eiste dat ze zich schikte naar zijn nukken. Steeds als ze voorstelde te gaan trouwen, werd ze hartelijk door hem uitgelachen. Na talloze affaires van beide kanten en pas wanneer hij een andere vrouw heeft zwanger gemaakt, vindt Huston de moed hem te verlaten. Jack Nicholson blijft haar, trouw als hij op zijn manier is, steunen en cadeaus sturen. 'Parels van je zwijn', luidt het briefje bij een van de geschenken.

Op een venijnige uithaal na (acteur Ryan O'Neal, met wie ze anderhalf jaar een relatie had, wordt beschreven als een gewelddadige narcist) blijft Huston vriendelijk over haar collega's, zelfs wanneer ze hen duidelijk niet mag. Subtiel maar eerlijk is ook het portret van haar vader, met wie ze uiteindelijk nog een goede band ontwikkelde. Alleen voor zichzelf is Huston streng, hoewel ze ook begrip heeft voor de domme keuzen die ze maakte.

Niet alleen de afwezigheid van wrok maakt Hustons tweedelige memoires zo goed te verteren. Ook haar gebrek aan ijdelheid is verfrissend. Bescheiden is de actrice beslist niet, bevoorrecht juist heel erg. Maar de verwonderde kijk op haar omgeving en de pragmatische conclusies die ze telkens weer trekt, maken haar bijna tot een normaal mens. Bijna: een Huston blijft natuurlijk wel een Huston.

A Story Lately Told, Coming of Age in Ireland, London and New York. Uitgever: Simon & Schuster, 277 pagina's. 12,99 euro. ****

Watch Me, A Memoir. Uitgever: Scribner, 389 pagina's. 26,99 euro. ***

Met Jack Nicholson in 1984. Beeld Ron Galella / WireImage
Met Jack Nicholson in 1984.Beeld Ron Galella / WireImage
Meer over