Cultuurtips

Huppakee, eropuit: onze cultuurtips dit weekend

Anna van LeeuwenRobert van GijsselIvar Staal en Berend Jan Bockting

Beeldende kunst

Anna Bella Geiger Braziliaans kunstpionier, Frans Hals Museum, locatie Hal, Haarlem, t/m 21 augustus

Verwacht geen spectaculaire publiekstrekkers bij de eerste solotentoonstelling van de Braziliaanse kunstenaar Anna Bella Geiger (89) in het Frans Hals Museum in Haarlem. Er zijn vooral bescheiden werken op papier te zien: tekeningen, bedrukte ansichtkaarten en kleine etsen uit de jaren zeventig. Er is een praktische reden voor die goedkope materialen en kleine formaten. Tijdens de militaire dictatuur in Brazilië (1964-1985) was het voor Geiger en haar jonge gezin met vier kinderen ‘een worsteling om rond te komen’.

In haar kunstwerken wil Geiger laten zien wat het betekent om kunstenaar te zijn in Brazilië. Een land in de luwte van de kunstwereld, dat bovendien door jarenlange militaire dictatuur geïsoleerd was van de rest van de wereld. Wie door de vaak sobere uitwerking heen kan kijken, ontdekt een originele, pionierende kunstenaar. Iemand die haar tijd qua onderwerpen en ideeën vaak ver vooruit was. En bovendien: iemand die laat zien dat je ook in barre tijden met weinig middelen kunst kunt blijven maken.

Theater

An evening with Fran Lebowitz, Koninklijk Theater Carré, 25 juni

‘Waar ze ook over praat, of het nou politiek is, kunst, geld of de chaos op Times Square, ze doet het met zoveel handbewegingen en gezichtsuitdrukkingen dat je er zo zeven afleveringen lang naar kunt kijken.’ Zo duidde dit magazine het charisma van auteur en spreker Fran Lebowitz afgelopen oktober. Naast haar karakteristieke voorkomen hielp haar messcherpe, typisch New Yorkse blik Lebowitz aan internationale bekendheid. Haar veelbewogen leven noopte de bevriende regisseur Martin Scorsese al tweemaal tot het maken van een project over deze social commentator. In 2021 verscheen de docuserie Pretend It’s A City, die een succes werd op de streamingdiensten. Op 25 juni staat Lebowitz eenmalig in Carré om haar Nederlandse publiek deelgenoot te maken van haar unieke binnenwereld. Daarbij zullen er naast thema’s als gender en gelijke rechten ook irritaties als toeristen en kinderwagens de revue passeren. De kans om Lebowitz een vraag te stellen is er een om niet te missen, zeker voor fans van haar spitsvondige stijl. De kaartverkoop loopt al een tijdje, dus wees er snel bij.

Pop

Soenda Festival, Ruigenhoekse polder, Utrecht, 21 mei

We bereiden ons voor op de écht grote tenten in de weidegebieden: vanaf juni (Best Kept Secret, Pinkpop) hebben we geen weekend rust. Maar het feest begint al veel eerder, bijvoorbeeld in de groene oase van de Ruigenhoekse polder bij Utrecht, waar de vogels en konijnen dit weekend even een beter heenkomen moeten zoeken. Niet iedereen is blij met de komst van dancefestival Soenda. Maar als het er toch staat, kunnen we net zo goed even een kijkje nemen, aan de zomen van het prachtige fort aan de Ruigenhoekse Dijk. Het programma is stevig, met de groovende techno van Floorplan (de eminente dj Robert Hood en zijn dochter Lyric), ritmekiller Blawan en de wat opgewektere DJ Seinfeld.

Film

Mothering Sunday (Eva Husson)

Mothering Sunday speelt zich af op een warme lentedag in 1924. De Eerste Wereldoorlog werkt nog voelbaar door in het huis van de aristocratische familie Niven (Olivia Colman en Colin Firth), zonder dat daar hardop over wordt gesproken. Jane Fairchild (de Australische Odessa Young, in haar sterkste rol tot nu toe), de huishoudhulp met schrijversambities en het hoofdpersonage in dit verhaal, krijgt die dag vrij en besteedt haar tijd aan een fietstocht naar en bezoek aan haar minnaar Paul (Josh O’Connor, evenals Colman te zien inThe Crown). Deze Paul komt uit een gegoede familie en staat op het punt te trouwen: een affaire met een dienstmeisje moet koste wat het kost verborgen blijven.

De verboden liefde prikkelt Janes fantasie en verlangen. Op vanzelfsprekende wijze laten scenarist Alice Birch en regisseur Eva Husson Mothering Sunday grotendeels afspelen in haar gedachten. Zo ontpopt de film zich tot een intelligent en sensitief bouwwerk van flashbacks en flashforwards, waarbij de makers steeds nieuwe visuele manieren ontdekken om duidelijk te maken dat we naar haar – al dan niet ingekleurde – gedachten kijken. Zelfs het wrijven in de as van een sigaret op papier activeert al een herinnering. Mothering Sunday excelleert als zintuiglijke, sensuele ervaring.

Meer over