Humberto Tan wint 'reusachtig terecht' de Sonja Barend Award

Hij kreeg al de Zilveren Televizier-Ster, en vanavond won Humberto Tan ook de Sonja Barend Award. Terecht.

Humberto Tan sleepte in acht dagen twee grote prijzen binnen. Beeld
Humberto Tan sleepte in acht dagen twee grote prijzen binnen.Beeld

Een week geleden won Humberto Tan de Zilveren Televizier-Ster. Hij kreeg de prijs voor beste presentator, collega Chantal Janzen werd verkozen tot beste presentatrice. Na het gala in de Heineken Music Hall was ze te gast bij Tan, die zich met haastige spoed per taxi naar de studio van RTL Late Night had verplaatst om zijn programma te presenteren. Hij werd er onthaald met champagne en confetti.

Janzen was blij, maar ze zei ook: 'Het is een publieksprijs hè, het is geen vakprijs. Het zegt niet zo heel veel over hoe goed je het doet. Het is een populariteitsprijs.' Dus, nuanceerde ze: 'Humberto, je bent niet de beste presentator, maar je bent de populairste presentator.'

Sonja Barend en Humberto Tan bij De Wereld Draait Door. Beeld anp
Sonja Barend en Humberto Tan bij De Wereld Draait Door.Beeld anp

Donderdagavond werd Tan een vakprijs gegund. In De Wereld Draait Door kwam hij uit de coulissen gewandeld als gedoodverfde winnaar van de Sonja Barend Award, voor het beste televisie-interview van het jaar: zijn gedenkwaardige gesprek met vier vrienden die het concert van Eagles of Death Metal in de Parijse concertzaal Le Bataclan konden navertellen.

De twee andere genomineerden waren Jeroen Pauw (voor zijn interview met Gordon in Vijf jaar later) en Tijs van den Brink (met Midas Dekkers in Adieu God?). Vakbroeders selecteerden hen uit een lijst met tien anderen, onder wie Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk en Mariëlle Tweebeeke.

'Ik vind dat mensen die iedere dag op tv zijn boven zichzelf moeten uitstijgen om de prijs nog te winnen', had Sonja Barend voorafgaand aan de bekendmaking gezegd. 'Reusachtig terecht', noemde Van Nieuwkerk de keuze voor Tan, en zo is het.

De prijs komt ook de redactie van RTL Late Night toe. Dat de jongens daags na de aanslagen in Parijs te gast wilden zijn in het programma, is tenslotte ook te danken aan de twee journalisten die bij ze op bezoek gingen en hun vertrouwen wonnen. 'Zonder vertrouwen heb je niks', benadrukte Tan.

Zijn bedoeling was dat Ferry, Bob, Frank en Dexter na afloop met een goed gevoel naar huis zouden gaan. 'Zij moesten er sterker uitkomen.' In het voor talkshowbegrippen lange interview was Tan op zijn best: geduldig, niet bang om stiltes te laten spreken, warm, invoelend, oprecht geïnteresseerd in niets dan de beleving en gevoelens van zijn gasten. Het was vooral zijn rol geweest om al vóór de uitzending contact met ze te maken en naar ze te luisteren, vertelde hij.

De avond van de Gouden Televizier-Ring was er vermoedelijk geen tijd voor een uitgebreide kennismaking. Maar het eerste wat Tan deed toen de gouden snippers op hem waren neergedaald, was glimlachend een hand geven aan de enige niet-bekende Nederlander die aan tafel zat.

Tan begrijpt hoe spannend het is om je persoonlijke relaas te delen in een liveshow waar honderdduizenden mensen naar kijken. En dat hij niet alleen het beste krijgt, maar ook de beste is wanneer hij onbekende gasten die iets is overkomen op hun gemak heeft gesteld.

Meer over