Huilen dankzij de plantenspuit en meedeinen op de golven van lyriek

Theater..

Merijn Henfling

Den Bosch ‘Ah gossie’, klinkt uit het publiek. Zojuist is een van de robotten van Yvod/Robot gaan huilen. Nou ja, huilen: met een plantenspuit pompt actrice Karolien Verlinden water naar boven.

Kunnen wij meeleven met robots?, vraagt Tuning People zich af, op festival Boulevard in Den Bosch. Het Vlaamse collectief bouwde een tiental robots met karton, restjes metaal, motortjes, luidsprekers en veel tape.

In een lab zitten drie acteurs in stofjassen rondom hun zelfgebouwde machientjes. De laboranten doen hun mond bijna niet open, ze anticiperen slechts op bewegingen en geluidjes van de robots – als er eentje gaat ‘huilen’ spoeden ze zich ernaar toe om te kijken wat er loos is.

De vergeefse pogingen de robotten menselijkheid te geven maakt deze voorstelling tragikomisch. Ze kent fascinerende momenten, als blijkt dat de laboranten betrokken raken. Uiteindelijk ontbreekt een plotwending en blijven de gebeurtenissen een variatie op hetzelfde thema.

Speciaal voor Boulevard maakten Stella Den Haag en Hotel Witlox een muziektheatervoorstelling van Onder het Melkwoud, de poëtische vertelling over een denkbeeldig dorpje in Wales, geschreven door Dylan Thomas in 1953. Er wordt gebruikt gemaakt van de prachtige vertaling van Hugo Claus uit 1957. Het stuk beschrijft de bewoners van het dorpje Llaregyp: kleurrijke figuren met elk hun eigen dromen.

Omdat Onder het Melkwoud vooral een navertelling is valt of staat het stuk bij het vertelvermogen van de spelers. De regie van Hans van den Boom is wat plechtstatig, wat de voorstelling soms statisch maakt.

Gelukkig brengen acteurs Erna van den Berg en vooral Herman van de Wijdeven het sierlijke vocabulaire met het juiste tempo en gevoel, live begeleid door een pianiste met speciaal gecomponeerde muziek. Als toeschouwer dein je uiteindelijk vanzelf mee op de golven van de lyriek.

Aanvullingen & verbeteringen

Rectificatie / gerectificeerd

Bij de scènefoto van Onder het Melkwoud (Kunst, donderdag 12 augustus) is de naam van de fotograaf verkeerd vermeld. De fotograaf is Sjoerd Kelderman.

Meer over