Weblog

'HP opent winkel met maar één product, in Amsterdam'

Als een grote computerfabrikant een winkel wil openen in Nederland is er eigenlijk maar één plek waar dat kan. HP heeft een 'belevingswinkel' geopend op het Amsterdamse Leidseplein, pal tegenover de Apple Store, schrijft Peter van Ammelrooy.

WEBLOG - Peter van Ammelrooy
's Werelds eerste shop-in-abri? Beeld DE VOLKSKRANT
's Werelds eerste shop-in-abri?Beeld DE VOLKSKRANT

Qua aanloop zit HP prima, in het toeristisch epicentrum van Amsterdam. Toch valt te betwijfelen of makelaars de plek als een A-lokatie zullen aanduiden. De HP-winkel is klein, tochtig en tegelijk een van de drukste tramhaltes in de hoofdstad.

Er zijn dan ook geen tientallen jongens en meisjes in blauw T-shirt die je met een iPad de weg wijzen, zoals bij de overbuurman, geen tientallen toontafels met demonstratiemodellen en geen Genius Bar voor hulpvragen bij computerongemakken.

Er is maar 1 kassa, 1 bediende, 1 bewaker en 1 product voor 1 vaste prijs, van 1499 euro.

HP gaat er dan ook niet vanuit dat het in zijn shop-in-abri de aantallen pc's of computertoebehoren zullen afzetten die de overbuurman in het Hirschgebouw doet. De Amerikaanse computerfabrikant gebruikt het wachthuiswinkeltje om zijn jongste ultrabook onder de aandacht te brengen, de Spectre.

De ultrabook is een verzamelterm voor ultraslanke, ultralichte, ultrasnelle en (veelal) ultradure schootcomputers, waarmee chipfabrikant Intel - dat de term bedacht - de verkoop van notebooks wil opvijzelen. Die ondervinden in toenemende mate concurrentie van de tabletcomputer, zoals de iPad van de overbuurman en de Galaxy Tab van Samsung.

'HP staat bekend als een goed en vertrouwd merk', zegt Liselotte Lont, marketing manager van de consumententak van de pc-divisie van HP. Die aanduidingen zou je makkelijk kunnen vervangen door saai en degelijk, want zo zagen de consumentenproducten van HP er lange tijd uit.

Maar in een wereld waarin zelfs fietstrappers kunnen uitgroeien tot een statussymbool, kunnen pc's en HP niet achterblijven.

De Spectre is uitgevoerd in zwart, met een behuizing opgetrokken uit gorillaglas, een glassoort die tegen een stootje kan. De ultrabook heeft een 14 inch beeldscherm, audiotechnologie van Dr. Dre (de rapper die zijn eigen lijn koptelefoons en luidsprekers heeft), een oplichtend toetsenbord en een betaalde licentie voor Microsoft Office. Hij is 20 millimeter dik en weegt net iets meer dan 1,8 kilogram.

Wie al de aanschaf van een ultrabook overwoog en een beetje cachet wil geven aan zijn aankoop ('Gekocht op een tramhalte! Echt waar!') kan elke dag tot en met volgende week dinsdag op het Leidseplein terecht, van 's ochtends 10.00 uur tot 's avonds 21.00 uur.

Laptopkopers kunnen ook proberen Spectre te winnen. HP geeft er elke dag eentje weg via een verloting, waarvoor de lotnummers op een website zijn te bekomen. Je mag zo vaak meedoen als je wilt, je moet alleen naar het Leidseplein om te zien of je de winnende code te pakken hebt.

Wie niks wint, kan als troost bij de overbuurman even aan zíjn ultraplatte laptopjes likken.

Peter van Ammelrooy is redacteur van de Volkskrant

Apparatsjik is een zwerfblog over bits & bytes. Beeld
Apparatsjik is een zwerfblog over bits & bytes.
Tramlijnbegeerte in laptopvorm. Beeld
Tramlijnbegeerte in laptopvorm.
null Beeld
Uitzicht op de concurrentie. Beeld
Uitzicht op de concurrentie.
Meer over