BladHP/De Tijd

HP/De Tijd wapent zich tegen het coronavirus, maar zonder mondkapjes

Wat is lezenswaardig deze week? In HP/De Tijd toont bioloog Midas Dekkers zich nog pessimistischer dan anders.

null Beeld

Corona, je kunt er niet omheen in het donkere septembernummer van HP/De Tijd. De wereld gaat door het virus naar de verdommenis, volgens Midas Dekkers tenminste. Samen met hoogleraar virologie Marion Koopmans en Volkskrant-verslaggever Maarten Keulemans werd de bioloog bereid gevonden tot een driegesprek onder leiding van Nathalie Huigsloot.

Het verhaal eindigt met een stellige conclusie van Dekkers die er niet om liegt: ‘Als ik objectief alle feiten op een rijtje zet (…) dan kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat we met z’n allen naar de kloten gaan. Je moet achterlijk of blind zijn als je niet tot die conclusie komt.’

In het gesprek heeft Dekkers de rol van onheilsprofeet. Keulemans relativeert en spreekt hem tegen, Koopmans houdt zich op de vlakte. Dekkers, toch al nooit een vrolijke snuiter, is zéér pessimistisch.

Samenvattend: ‘De werkelijke plaag waaraan wij ten onder gaan is niet het virus, maar de mens. Er zijn gewoon veel en veel en veel en veel te veel mensen. Dat virus is maar een middel.’ Keulemans: ‘Dat ben ik nou helemaal niet met je eens.’

Om zich optimaal tegen het virus in kwestie te beschermen gaat hoofdredacteur Tom Kellerhuis sinds 1 juli twee uur per dag naar de sportschool. Tot nu toe geen dag overgeslagen, meldt hij trots, met een uitroepteken. Het zal ook zijn idee zijn geweest om immunoloog Carla Peeters een stuk te laten schrijven over voorzorgsmaatregelen.

Peeters presenteert negen manieren om corona te voorkomen. Denk vooral aan het aloude trio rust, reinheid en regelmaat. Speltip 7 is opvallend, ‘Wees sceptisch over mondkapjes.’ Het veelvuldig dragen van ‘dat vermaledijde mondkapje’ kan schadelijk zijn voor de gezondheid, schrijft ze. ‘Dit varieert van hoofdpijn, allergieën, huidaandoeningen, vermoeidheid, verhoogde temperatuur, hyperventilatie tot duizeligheid en onwel worden.’

Het coronadrieluik in HP/De Tijd wordt afgesloten met een verhaal over de nertsensector, onder de kop ‘Bont in de stront’. Wat we al dachten: ‘Als fabrieksnerts heb je pech.’ Dat voert ons rechtstreeks naar een essay van Emma Brunt over ironie. Het is een reactie op de doodverklaring van de ironie door Ilja Leonard Pfeijffer en diens pleidooi om het in te ruilen voor ernst en engagement.

Bijna geheel ironieloos is het interview van Willem Pekelder met Berend Boudewijn, toneel- en tv-regisseur. Martine Bijl was zijn geliefde, ze overleed vorig jaar.

‘Ook ik zal binnen afzienbare tijd de laatste grote horde moeten nemen, want we ontkomen niet aan de conclusie dat ik iets over de helft ben.’ De ironie komt voor zijn rekening, Boudewijn is 84.

Meer over