Hozier maakt blues en folk zonder clichés

Hozier maakt zijn eigen klassieken, met zijn stem als grootste troef.

Andrew Hozier-Byrne, maandag in Paradiso. Beeld Marc Driessen
Andrew Hozier-Byrne, maandag in Paradiso.Beeld Marc Driessen

Wie een beetje op de hoogte was, of domweg geluk had, zag hem in 2014 al op het Eurosonic festival in Groningen. De Ierse singer-songwriter Hozier trad daar op en deed naast zijn eigen werk ook een cover van Led Zeppelins Whole Lotta Love; een versie die slepend, soulvol en verbijsterend mooi was. Wie zo'n klassieker zo naar zich toe kon trekken, moest wel boven komen drijven.

En dat deed Andrew Hozier-Byrne met Take Me To Church. Hoziers protestsong tegen religie werd een fikse hit in Nederland, Ierland én Amerika. Zijn vorig jaar uitgekomen debuutalbum deed de rest. Dat alles leidde maandag tot een uitverkocht Paradiso waar de zanger zich herintroduceerde.

Neuriënde achtergrondzangers gaven hem het platform waarop Hozier kon uitgroeien tot de voorzanger van een geëxalteerd gospelpopkoor. Het is een van de grote troeven van Hozier: zijn stem die hem plaatst op het kruispunt van de volkse varianten van popmuziek. Hozier heeft de ongecultiveerde kracht voor blues, straalt de expressieve emotionele betrokkenheid uit nodig voor soul, maar presenteert ook die schuchtere lieflijkheid geassocieerd met folk.

In A Week is een folkballade van macabere schoonheid. Hozier en zangeres Alana Henderson transformeren live tot minnaars die hun laatste rustplaats hebben gevonden in de open lucht. Het vochtige grasveld is het bord waar hun twee ontbindende lijken worden opgediend aan de insecten, de vossen en de raven totdat ze zelf de bloemen worden waarop ze liggen.

To Be Alone trekt dan weer fel van leer. Bluesrock die stampt als een stoomschip in zwaar weer. Hozier kent zijn klassieken. Hij maakte ze zelf. Want genres zo uitgebeend als blues en bluesrock dat er bijna niet in te musiceren valt zonder in clichès te vervallen, weet Hozier nieuw leven in te blazen zonder dat het als historiserende vingeroefening klinkt. Je gelooft hem meteen als hij waarschuwt: 'Don't let me in with no intention to keep me. Jesus Christ don't be kind to me.'

En dan moet Take Me To Church nog langskomen.

Meer over